Frimpong wil over vier jaar toeslaan: Dan lach ik ook, maar met een plak om m'n nek'
In het skigebied Alpensia is skeletonner Akwasi Frimpong als 30ste en laatste geëindigd op de Olympische Spelen. De Ghanese Amsterdammer spreekt desondanks van de mooiste dag van zijn leven.
Door Thomas Sijtsma
Na de laatste run stapt Frimpong met een brede lach van de slee. De skeletonner heeft geen aandacht voor het scorebord, hij weet al dat hij 30ste is geworden. Hij vindt het bijzaak. De lach wordt gevolgd door twee armen in de lucht en een ritmisch dansje met Sohoorang, de witte tijger die als mascotte bij alle evenementen in Pyeongchang aanwezig is.
Frimpong krijgt een groter applaus dan de Zuid-Koreaan en uiteindelijke winnaar Sungbin Yun. Als geen ander weet de Ghanees het publiek te bespelen en de aandacht op zich te vestigen. Soms tot ergernis van de andere deelnemers van dit onderdeel.
Zij wijzen naar de plaatsingswijze van Frimpong. De ingangseisen voor de Winterspelen van de Ghanese bobslee- en skeletonbond zijn soepel en Frimpong heeft op slimme wijze de dun bezette plaatsingswedstrijden gekozen om in aanmerking te komen voor Pyeongchang 2018.
,,Die kritiek doet me niets,” zegt Frimpong naast de baan in Alpensia nadat hij net met 120 kilometer per uur is afgedaald. ,,Ik kon ook thuis zitten en niets doen. Iemand moet de laatste zijn. Dat is heel realistisch degene geworden met de minste ervaring.”
Frimpong wilde in Zuid-Korea vooral barrières breken. ,,Over mijn prestatie kan ik niet heel tevreden zijn. Als topsporter wil je het beste uit jezelf halen, de wereld veroveren met de sport. Alles op zijn tijd, de weg naar Pyeongchang was lang genoeg. Ik ben trots dat ik zover ben gekomen.”
De runs van 53.97, 54.46 en 53.69 blijven gemiddeld vier seconden boven de tijden van de beste skeletonners in Zuid-Korea. Frimpong komt op de eindrangschikking na de Israëlier Adam Edelman en de Jamaicaan Anthony Watson. Ook geen hoogvliegers.
Naast het ontbreken van ervaring wijt Frimpong zijn uitslag aan de gebrekkige professionaliteit van het Ghanese olympisch comité. ,,Ik hoop dat ik door het behalen van de Spelen meer sponsoren kan aantrekken zodat ik ook eindelijk kan leven als een topsporter. De afgelopen maanden heb ik te veel tijd gestoken in randzaken.”
Frimpong moest in de laatste week nog winterkleding regelen voor hem en zijn begeleidende staf, zocht accommodatie voor zijn familie en maakte tientallen afspraken met de pers. Voor trainen en voorbereiden van de race bleef geen tijd over.
Over vier jaar moet die stap naar professionalisering ver achter zich liggen. Vanaf nu wil Frimpong elke dag beter worden, elke dag het uiterste van zichzelf vragen en dan uiteindelijk in Peking tijdens de Winterspelen van 2022 definitief toeslaan. ,,Dan lach ik ook na de afdalingen, maar dan wel met een plak om mijn nek.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Irene Schouten vlaggendrager bij sluitingsceremonie: ‘Keuze tussen haar en Suzanne Schulting was eigenlijk niet te doen’
Irene Schouten is morgenmiddag de vlaggendrager bij de sluitingsceremonie van de Winterspelen. Dat maakte chef de mission Carl Verheijen vanmiddag bekend in Peking. -
Programma Olympische Spelen | Alleen bobsleeërs komen nog in actie voor TeamNL
Na de finales massastart - en het goud voor Irene Schouten - zitten de Olympische Spelen in Peking er voor TeamNL bijna op. Komende nacht komt de viermansbob nog in achtie voor in elk geval de deerde run. Piloot Ivo de Bruin kon afgelopen nacht echter met Jelen Franjic, Janko Franjic en Dennis Veenker als verwacht geen potten breken in de eerste twee heats. -
PREMIUM
Jamaica na 24 jaar weer met viermansbob op de Spelen: ‘Wij zijn meer dan een film’
Voor het eerst na 1998 is de Jamaicaanse viermansbob weer present op de Spelen. Een illuster kwartet, ooit de inspiratie van Disney-hit Cool Runnings. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder. -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen?
-
Warm welkom voor veelbesproken Kamila Valieva bij thuiskomst in Rusland
Kamila Valieva is na twee bijzonder roerige olympische weken warm onthaald in Rusland. De 15-jarige kunstschaatsster was het middelpunt van een dopingrel, bezweek uiteindelijk onder de druk, maar bleek nog altijd populair in haar thuisland. -
Irene Schouten rijdt Ard Schenk uit de boeken: ‘Wat maakt dat in godsnaam nog uit als je 77 bent?’
Vol bewondering zag Ard Schenk hoe Irene Schouten zijn record van beste winterolympiër tijdens één Olympische Spelen uit de boeken reed. Die titel doet hem weinig, maar de schaatslegende heeft vooral advies voor de Koningin van de Spelen. ,,Het leven zal nooit meer zo zijn als voor die tijd.” -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer.