Volledig scherm
© REUTERS

Geen tijd om alles te lezen? Met deze Spelen-update ben je in twee minuten bij

Van hoopvolle sporters die vreesden dat de Olympische Spelen deze zomer niet door zouden gaan, naar steeds luider klinkende oproepen tot uitstel: in een week nam de onzekerheid rondom het doorgaan van een van ’s werelds grootste sportevenementen van deze zomer in rap tempo toe. Uit- of afstel lijkt onomkeerbaar, maar nog altijd heeft het IOC geen beslissing genomen, al zijn enkele vooraanstaande sportlanden inmiddels al afgehaakt. Een overzicht.

Welke landen gaan nu wel en welke vooralsnog niet, mocht het evenement 24 juli toch doorgaan?
Uit Canada kwam zondag (lokale tijd) als eerst de mededeling: als de Olympische Spelen deze zomer doorgaan zijn wij er niet bij. Zij riepen daarbij meteen op tot een jaar uitstel bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Na Canada volgden Australië, Polen en Zwitserland. Ondertussen wordt de lijst met landen die pleiten voor uitstel ook alleen maar langer en daarmee neemt de druk op het IOC elke dag toe. Een dergelijk statement uit Nederland is er vooralsnog nog niet.

Wat is het laatste officiële bericht van het IOC over doorgang van de Spelen?
Zondag na een spoedvergadering van het IOC werd gemeld dat er binnen vier weken duidelijkheid zou zijn. Het comité is bezig aan het onderzoek voor verschillende mogelijkheden, waaronder uitstel.

Vanmiddag belt de Japanse premier Shinzo Abe met IOC-voorzitter Thomas Bach. Volgens de Japanse krant Sankei onderhandelt de Japanse regering met het IOC over uitstel met maximaal een jaar.

Waarom duurt het zo lang tot het IOC tot een beslissing komt, terwijl bijvoorbeeld het EK voetbal al dagen geleden is uitgesteld?
Bij de Olympische Spelen zijn meer belangen gemoeid en er zijn hogere kosten aan verbonden.  Niet alleen is het olympisch dorp waar alle sporters verblijven al verhuurd aan Japanse bewoners voor de periode na aankomende zomer, veel accommodaties zijn al geboekt voor 2021. Daarnaast hebben alle sporten hun eigen sportkalender en toernooien. Veel sporten hebben bijvoorbeeld in 2021 een WK op de agenda, met eigen sponsoring en afspraken.

Wat speelt nog meer een rol bij de afweging om de Spelen deze zomer door te laten gaan?
Niet alleen de wereldgezondheid zijn van belang bij de afweging om de Spelen deze zomer door te laten gaan - het samenbrengen van onder andere sporters, coaches, bestuur, sponsoring, media, publiek, brengt grote risico’s voor verdere verspreiding van het coronavirus met zich mee, zelfs mocht de situatie in de wereld er over een paar maanden positiever voor staan - ook de trainingsopbouw en veiligheid van sporters komt in het geding. 

Zolang de Spelen op het programma staan, zullen sommige sporters meer risico nemen om toch te trainen. Andere sporters houden zich aan de regels in eigen land, maar zien grote concurrenten in het buitenland wel in staat hun trainingen te voltooien. Denk hierbij aan een wielrenner in Nederland, die alleen de weg op mag, tegenover een Spanjaard die thuis moet blijven. Of een zwemmer in Italië, die zijn huis niet mag verlaten.

De trainingsopbouw van sporters wordt op ongelijke manier verstoord, de kwalificatie voor het voor veel sporters belangrijkste evenement uit hun carrière eveneens. En dopingcontroles kunnen niet overal uitgevoerd worden.

Bekijk hier de reactie van de Olympische minister:

  1. Kwalificatieperiode voor Olympische Spelen in atletiek opgeschort

    Kwalifica­tie­pe­ri­o­de voor Olympische Spelen in atletiek opgeschort

    De internationale atletiekfederatie World Athletics heeft de kwalificatieperiode voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 opgeschort. Tot aan 1 december kunnen atleten zich niet kwalificeren voor het evenement in Japan, dat vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus naar de zomer van 2021 is verschoven. Atleten die zich eerder al voor Tokio 2020 hadden geplaatst, behouden die status en blijven daardoor in aanmerking komen voor deelname aan de Zomerspelen.