'Ik moet in een flow komen om Sven te kloppen op de 10'

‘Halve Nederlander’ Ted-Jan Bloemen mocht vandaag op de 5 kilometer heel even aan olympisch goud ruiken, totdat hij Sven Kramer een rit later zijn tijd zag wegvagen. Daarmee staat de Canadees – houder van het wereldrecord op zowel de 5 als de 10 kilometer – nu met 1-0 achter tegen Kramer op de Spelen. Donderdag staat de 10 kilometer op het programma. ,,Ik mis wat ritme en de flow. Ik denk dat ik die nodig heb om Sven te verslaan op de 10 kilometer.”

Door Tim Reedijk

In een gelijkwaardige rit tegen Sverre Lunde Pedersen klopte Bloemen de Noor na een uiterste krachtsinspanning op 0,002 seconde. Met gebalde vuisten kwam de in Nederland geboren Canadees over de finish, al wist hij toen eigenlijk al genoeg. ,,Ik had al verwacht dat Sven een betere tijd zou rijden. Ik heb gedaan wat ik kon, de perfecte race zat er niet in. Op mijn benen blijven staan in de laatste bocht lukte nauwelijks, maar ik nam alle risico’s. Ik kroop nog iets in elkaar om alles te geven want ik dacht ‘ik móét erlangs’. Ik ben wel teleurgesteld dat ik niet meer kon geven vandaag, maar over het geheel gezien ben ik erg blij en trots. Het was een sterke race, anders pak je geen zilver.”

Schouten: Bloemen wordt alleen maar beter

Bart Schouten, de Nederlandse coach van de Canadezen en Ted-Jan Bloemen, denkt dat zijn pupil vanaf nu alleen maar vooruit zal gaan.

,,We hadden een bepaald schema opgesteld, dat ging uit van lang en hard doortrainen. Dat is omdat we aan het einde van de Spelen ook nog goed moeten zijn voor de ploegachtervolging. Maar ik dacht vorige week even: oei, is dit niet te laat?''

Schouten vond Bloemen bij de testwedstrijden in de Gangneung Oval niet goed. ,,En ook vandaag vond ik hem ook nog niet écht goed. Maar vanaf nu wordt Ted-Jan alleen maar beter.’’

Bloemen ziet zijn zilveren medaille als een beloning voor zijn switch. In 2014 liet hij zijn vertrouwde Gouda achter zich om zich bij de Canadezen aan te sluiten. Omdat zijn vader in Canada geboren is, kreeg hij de mogelijkheid om zich bij de ploeg van Bart Schouten – eveneens een Nederlander – te voegen. ,,Naar Canada gaan was een zware beslissing, maar ik voelde me er meteen thuis. Ik ben Bart héél dankbaar, laat me dat eerst gezegd hebben”, aldus Bloemen, die niet precies weet waarom hij zoveel beter is geworden sinds zijn overstap. ,,Álles is veranderd. Het is moeilijk aan te wijzen waar de progressie van de laatste jaren precies vandaan komt. Ik heb een ander pad gekozen en het is beter uitgepakt dan ik van tevoren durfde te hopen.”

De stayer zegt veel volwassener te zijn geworden. Hij noemt zich in het verleden ‘geen typische atleet’. ,,Ik had toen ik jonger was moeite met discipline. Bart en ik hebben gewerkt aan mijn consistentie, we hebben van mijn zwakke punt mijn kwaliteit gemaakt.”

Voor Bloemen, inmiddels 31 jaar, is het pas zijn eerste Olympische Spelen en dus ook zijn eerste medaille. ,,En dus ben ik erg trots en dankbaar. Of ik nu naar het Canada-huis ga? Dat weet ik niet. Het is voor het eerst dat ik een olympische medaille win, het is allemaal nieuw.”

Bekijk hier alle video’s van Studio Korea, met interviews, voorbeschouwingen en reportages van onder anderen Thijs Zonneveld, Gianni Romme en Hidde van Warmerdam.

Volledig scherm
Ted-Jan Bloemen. © AP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© Getty Images