Volledig scherm
PREMIUM
© Ronald Hoogendoorn

Interview? Nee! Er moet worden gepresteerd

EK shorttrackIn een olympisch jaar is alles anders. Zo zijn de EK van dit weekeinde voor de shorttrackers slechts een tussenstation en worden zij al een seizoen lang afgeschermd van veel mediaverzoeken.

Quote

Journalis­ten willen allemaal bij me komen, maar dan hadden ze maar wat eerder moeten zijn

Sjinkie Knegt
Volledig scherm
© AP

Door Lisette van der Geest

‘Suus, let op”, zei shorttrackbondscoach Jeroen Otter voor aanvang van het olympische seizoen tegen kopvrouw Suzanne Schulting. ,,Nergens op ingaan als je een mediaverzoek krijgt, stuur alles door.” Een snel bezoek van een camerateam in Japan, tijdens de laatste voorbereiding op de Winterspelen? Geen optie. Een kwartier met een journalist praten op de ijsbaan, anderhalve maand daarvoor? Idem.

De coach die de publiciteit voor zijn sport en sporters altijd omarmde, is dit seizoen op dit gebied juist beschermend. Elk mediaverzoek loopt via de perswoordvoerder van schaatsbond KNSB, in de laatste drie maanden voor de Spelen wordt vrijwel niks gehonoreerd.

Otter staat met zijn strenge beleid niet alleen. Langebaanschaatser Sven Kramer hield zijn laatste uitgebreide persbijeenkomst begin oktober in Inzell. In een groepsgesprek, de termijn voor individuele gesprekken was een maand eerder al verstreken. Interviews geeft de meervoudig olympisch en wereldkampioen alleen nog kort, rondom wedstrijden, zoals gebruikelijk is. Voor Kramer geldt hetzelfde als voor bijvoorbeeld atlete Dafne Schippers: als ze willen kunnen ze weken, zo niet maanden vullen met allerhande mediaverzoeken.

Maar Kramer en Schippers zijn in Nederland vele malen bekender dan de beste shorttrackers van het land, Sjinkie Knegt en Schulting. Toch kan ook Knegt momenteel met gemak drie volle dagen vullen met interviews, zegt de Fries. ,,Maar dat doen we dus niet. Ik vind het niet erg om een uurtje te praten hoor. Maar je weet: het loopt altijd uit en voor je het weet zit je alleen maar interviews te geven en er moet ook nog wat gebeuren.”

In zijn geval is dat naast het trainen het klussen aan zijn crossauto, een hobby die tegelijkertijd bij buitenstaanders veel interesse opwekt. Knegt: ,,Ze willen allemaal bij me thuiskomen, maar dat gaat niet gebeuren. Hadden ze maar wat eerder moeten zijn.”