Volledig scherm
© EPA

IOC: Olympische Spelen 2021 niet afhankelijk van vaccin

Het doorgaan van de Olympische Spelen en Paralympische Spelen van 2021 in Tokio is niet geheel afhankelijk van het tijdig vinden van een vaccin tegen het coronavirus. Dat zegt John Coates, lid van het Internationaal Olympisch Comité. ,,Maar een vaccin zou uiteraard wel helpen”, voegde hij daaraan toe.

,,Met de wereldgezondsheidorganisatie WHO hebben we de afspraak dat we doorgaan met de voorbereidingen”, vervolgt de Australiër. ,,Er zijn meerdere mogelijkheden die tot een oplossing kunnen leiden. We proberen ons overal op voor te bereiden. Dat neemt niet weg dat de gezondheid van alle betrokken mensen op de eerste plaats staat.”

Coates reageerde daarmee op de woorden van voorzitter Yoshitake Yokokura van de Japanse gezondheidsorganisatie die zei dat zonder een goed vaccin het ook volgend jaar lastig is om de Olympische Spelen in Tokio te houden.

Ook de Japanse premier Shinzo Abe mengde zich in de discussie. ,,Wij streven naar Olympische Spelen en Paralympische Spelen die veilig toegankelijk zijn voor deelnemers en publiek. Dat kan alleen als het virus onder controle is. Of dat gaat lukken valt nu nog niet te zeggen. We doen in elk geval ons uiterste best.”

Oorspronkelijk zouden de Olympische Spelen de komende zomer in Tokio zijn, maar dat ging niet door wegens de wereldwijde uitbraak van het virus.