Volledig scherm
© EPA

Japan en IOC akkoord: Spelen beginnen op 23 juli 2021

De Japanse organisatie en het Internationaal Olympisch Comité zijn akkoord. De Olympische Spelen beginnen volgend jaar op 23 juli en lopen tot 8 augustus, zo meldt het Japanse nieuwsbureau Kyodo.

Daarmee kiest het IOC voor een verplaatsing van één jaar en kiest het niet voor een plek in het voorjaar. Duidelijk was al dat de Spelen niet meer in 2020 gehouden zouden worden.

Vanwege de corona-uitbraak werden de Spelen vorige week uitgesteld. Oorspronkelijk zouden deze op 24 juli beginnen.

En zo kunnen de sportbonden wereldwijd gaan puzzelen. In 2021 zouden het WK atletiek en EK zwemmen op het programma staan en ook de Tour de France zou een overlap kennen met de Spelen. Zo is meteen duidelijk: het coronavirus gooit niet alleen de sportkalender van dit jaar overhoop, de gevolgen zijn de komende jaren nog merkbaar.

De Nederlandse sportkoepel NOC*NSF is blij dat er nu duidelijkheid is. ,,Opnieuw een snel besluit van IOC en Japan”, zegt algemeen directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF. ,,We weten nu waar we aan toe zijn. Ik snap dat ervoor gekozen is een vol jaar voor de nieuwe voorbereidingen te nemen. Dat zullen wij ook doen. Zodra de coronacrisis bezworen is, en laten we hopen dat dit spoedig het geval zal zijn, maken we de stand van zaken van de Nederlandse sport op en bepalen we op welke wijze wij in 2021 met TeamNL naar Tokio gaan.”