Jeroen Otter: Bang is 'mevrouw' nooit geweest
Goud SchultingJeroen Otter is klaar. Hij zit onderuit op een stoel, met zijn geluksbroek aan en een bordje op zijn schoot. Er staat Off Duty op – een bordje dat hij ergens van de grond heeft geplukt.
Door Thijs Zonneveld
Voor Otter en zijn shorttrackers zitten de Spelen erop. De coach die het shorttrack in Nederland op de kaart zette zag Sjinkie Knegt en Yara van Kerkhof zilver winnen en de damesploeg naar brons in de relay. Maar de 1000 meter voor vrouwen, op de laatste dag van het shorttrackternooi, is het klapstuk, met het goud voor Suzanne Schulting. Otter: ,,Ik wist dat het kon. It ain’t over till the fat lady sings. Je moet erin geloven.”
Otter coacht Schulting al drie jaar. Hij weet wat haar sterke punten zijn, maar ook waar haar zwakke plekken zitten. ,,Bang is ze nooit geweest. Die kwam het team binnen en trok alle aandacht naar haar toe. Ze staat er. Ze is aanwezig. Mevrouw vertelde wel wat ze ervan vond. Ze wilde heel graag op het ijs. Maar ze heeft geleerd dat techniek en tactiek ook belangrijk zijn.”
Hij noemt haar 'een stuiterbal” Otter: ,,Die eerste week hier – het was een en al impulsen, en al genieten. Uiteindelijk zien we dat het heel vermoeiend is. Het sloeg van de ene op de andere dag om, na een week. Trok ze zich terug. Kwijnde ze weg in haar hermitage. Zielige Suus, krijg ik van iemand wat aandacht. Daarna was dat ook niet meer leuk en werd ze gewoon weer zichzelf. Dat heeft ze op het ijs soms ook een beetje. Als je een index van honderd hebt, dan gaat het van boven naar beneden en de afgelopen dagen op een mooie flatline. Het is een proces waar ze daarheen moest.”
Na afloop van haar gouden race wierp Schulting zich in de armen van Otter. ,,Ze zei tegen me: ik kan het niet geloven. Ik heb tegen haar gezegd dat het echt zo was. Dat ze toch echt twee armen en twee benen en een hoofd had.”
Otter hoopt dat het goud van Schulting een extra impuls geeft. ,,De eerste generatie heeft het pad geëffend voor deze lichting shorttrackers. Die hoeven niet meer over klinkertjes te rijden, maar over asfalt. Ik hoop dat mensen vandaag hebben gekeken. Dat er straks jongens en meisjes van 12 of 13 zijn die denken: dat shorttrack, dat is wel wat voor mij.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ivo de Bruin ‘supertrots’ ondanks missen finale viermansbob
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
De foto van de dag van Pim Ras
Namens AD Sportwereld is fotograaf Pim Ras in Pyeongchang om elke dag de mooiste olympische foto's te maken. Zoals je al jaren van ons gewend bent, selecteren we dagelijks zijn foto's van de dag. -
PREMIUM
Kaartverkoop Olympische Spelen Parijs begonnen: ‘Helft van alle kaarten kost minder dan 50 euro’
Vandaag gaan de online loketten open voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024. De Franse hoofdstad rekent op vele miljoenen extra toeristen. Het is voor het eerst in 100 jaar dat Frankrijk de Spelen weer organiseert: de laatste waren in Parijs in 1924. -
Goud Schulting
‘Suus, je bent olympisch… fucking kampioen!’
Totaal verbouwereerd banjerde Suzanne Schulting vanmiddag door de catacomben van de Gangneung Ice Arena. Olympisch kampioen op de 1000 meter. Ze strooide met termen als bizar, onwerkelijk, niet normaal, enorm blij. ,,Ik had een olympische titel niet voor ogen, echt niet.”
-
Breeuwsma: ‘Stuiterbal Schulting ging heel ver de lucht in’
Daan Breeuwsma had net zijn B-finale op de 500 meter gereden, toen hij zijn collega Suzanne Schulting op een tv’tje in de mixed zone goud zag winnen. Hij was diep onder de indruk. ,,Dit was echt heel sterk.'' Sjinkie Knegt had graag met Schulting willen ruilen. -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.