Jorrit Bergsma is geen robot, maar wel in vorm

Hij had het geaccepteerd, maar toch ook niet weer niet. Kijkend naar de 5 kilometer van gisteren dacht Jorrit Bergsma: ‘Verdomme, hier had ik moeten rijden.’ Jan Blokhuijsen en Bob de Vries, twee van de drie rijders die op het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) sneller waren dan hij, reden in Gangneung een matige tot slechte rit. Dat had een Bergsma in vorm beter gedaan, dacht Bergsma.

Volledig scherm
Jorrit Bergsma. © REUTERS

Door Rik Spekenbrink

En in vorm is hij. Dat zeggen niet alleen hijzelf en zijn coach Jillert Anema, maar klonk ook al uit de mond van Sven Kramer, die de 5 kilometer won. ,,Ik mag zeker niet klagen met hoe het nu gaat, nee. Zeker niet vergeleken met een paar maanden terug.”

Bergsma kende een rommelig olympisch seizoen. Zijn eerste twee wereldbekerwedstrijden verliepen niet goed en om dat te compenseren ging hij in Calgary bij afspraak nummer 3 van start terwijl hij eigenlijk half ziek was. Daar betaalde hij daarna de prijs voor. 

,,Ik heb mezelf een beetje voor de gek gehouden. Als je matig hebt gereden, wil je graag, en ik moest daar ook punten verzamelen voor de massastart. Je voelt je dan toch verantwoordelijk. Maar het was beter geweest daar niet te starten.”

Of hij zich anders wel had geplaatst voor de olympische 5 kilometer, zullen we nooit weten. ,,Maar ik was wel beter geweest dan nu. Richting het OKT had ik twijfels.”

Quote

Underdog of favoriet, maakt niets uit. Ik moet gewoon hard rijden.

Jorrit Bergsma

Enfin, het is wat het is, alle ogen op de 10 kilometer van donderdag. Moeten wereldkampioen Kramer en wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen zich zorgen maken? ,,Dat weet ik niet”, zegt Bergsma. ,,Ik weet alleen dat als ik doe wat ik moet doen, er iets moois uit kan komen.” Dat hij, door een minder voorseizoen misschien als underdog de wedstrijd in gaat, zegt Bergsma niets. ,,Underdog of favoriet, maakt niets uit. Ik moet gewoon hard rijden.”

Dat hij door zijn matige wereldbekerklassering in ieder geval als eerste van de drie grote favorieten gaat rijden, komt hem in ieder geval niet slecht uit. ,,Vorig jaar reed ik bij de WK na Sven, wist ik zijn tijd, en ging ik te gretig rijden. Om een optimale rit te rijden, is dit voor mij misschien lekkerder.”

Zo won hij immers ook goud in Sotsji, vier jaar geleden. Bergsma reed onbevangen, zette een scherpe tijd neer en zag Kramer er niet aan komen. Of hij zijn winnende race komende dagen nog terug gaat kijken, wist Bergsma nog niet.

,,Misschien. Maar ik denk dat ik al genoeg vertrouwen heb, door hoe ik hier op de trainingen rijd.” Hij heeft het plan voor zijn ‘10’ al uitgedacht. Niet zozeer in rondetijden of een eindtijd, wel als in het gevoel dat hij vanaf de start gaat zoeken. De steady state, zoals hij dat altijd noemt. ,,Een bepaalde snelheid waarvan je voelt: dit kan ik wel even volhouden. Maar het is niet zo dat je gewoon iets invoert en het er dan uitkomt. Ik ben geen robot.”

'Sven is niet zenuwachtig te maken'

Jillert Anema, de immer uitgesproken coach van olympisch kampioen Jorrit Bergsma, weet niet of Sven Kramer voor de olympische 10.000 meter, donderdag in Gangneung, ,,zenuwen'' kent.

,,Hij is wel geladen, dat vind ik voor hem een beter woord. Dat heeft Sven intrinsiek altijd al gehad. Hij gaat ook op tien kilometer gewoon z'n tijd rijden in een heel goede rit. Sven is uniek, een vakman, hij doet het elke keer weer, terwijl de druk op hem enorm is.''

Titelhouder Bergsma weet nu al dat hij donderdag in de voorste groep moet starten, omdat hij door een teleurstellend voorseizoen te weinig punten in de wereldbeker heeft verzameld. ,,Welke tijd Jorrit moet rijden om Sven zenuwachtig te maken? Ik denk niet dat het lukt om Sven zenuwachtig te maken. Sven rijdt de tijd die hij kan rijden en wijkt daar nauwelijks van af.''

Bekijk hier alle video’s van Studio Korea, met interviews, voorbeschouwingen en reportages van onder anderen Thijs Zonneveld, Gianni Romme en Hidde van Warmerdam.

Volledig scherm
Jorrit Bergsma. © ANP
Volledig scherm
Jorrit Bergsma en coach Jillert Anema. © ANP