Volledig scherm
Jan Smeekens draagt de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie © Pim Ras fotografie

Korea juicht voor Noord én Zuid bij openingsceremonie Spelen

Gebroederlijk liepen ze zij aan zij, de Noord- en Zuid-Koreanen bij de opening van de Winterspelen in Pyeongchang. Onder luid gejuich van het 35.000 koppen tellende publiek, vooral uit het thuisland, gingen beide landen onder de unificatievlag door het stadion heen.

Door Tim Reedijk

Zo lang is het nog niet geleden dat de spanningen tussen Noord en Zuid dermate hoog opliepen dat het nog maar de vraag was of bonden vanwege de veiligheid hun sporters wel zouden afvaardigen naar de Olympische Spelen. En nu liepen ze glimlachend en stralend door elkaar. Alleen de echte kenners wisten wie er nu daadwerkelijk uit Noord of Zuid kwam. Hoe toepasselijk dat later tijdens de ceremonie het dromerige ‘Imagine’ van John Lennon werd voorgedragen.

Volledig scherm
Het team van de Korea's © AP

En dan de 168 Russen, die onder de neutrale olympische vlag het stadion betraden. Behalve gejuich en enkele Russische vlaggen – die overigens niet op de kleding en tassen van de OAR’s (Olympic Athlete from Russia) – mogen staan, klonk er ook boe-geroep bij hun entree. Dat Rusland bij de Spelen misschien wel nooit meer van haar imago afkomt, lijkt duidelijk. Net als dat Shani Davis pas weer meeloopt bij de Amerikanen als hij tot vlaggendrager wordt aangewezen. Hij voelde zich zo in zijn eer aangetast dat hij besloot niet mee te lopen met de Amerikanen.

Los van dat was de opening van de 23ste Winterspelen in de geschiedenis feestelijk en spectaculair, met als altijd veel ruimte voor vuurwerk, toneel, show en muziek. De oranje equipe, met slechts elf atleten aanwezig omdat het voor velen die al snel in actie komen niet in het schema paste, werd aangevoerd door de trotse Jan Smeekens. In zijn kielzog volgden Anice Das, Patrick Roest, Kjeld Nuis, Esmee Visser, Ronald Mulder, Kai Verbij, Annouk van der Weijden, Irene Schouten, Kimberley Bos, Cheryl Maas en coaches en begeleiding.

Volledig scherm
Akwasi Frimpong © REUTERS

Een andere vlaggendrager had eveneens een Nederlands tintje. Skeletonner Akwasi Frimpong, woonachtig in Amsterdam maar uitkomend voor Ghana, liep met een stralende lach het stadion binnen. De ceremonie was voor hem een tastbare bevestiging dat zijn olympische droom nu al geslaagd is.

Het Nederlandse team keerde meteen na hun rondje terug naar het olympisch dorp. Chef de mission Jeroen Bijl van TeamNL wil zijn sporters niet te lang in de kou laten staan. Met een paar graden onder het vriespunt en een gevoelstemperatuur van tien graden onder nul was het ook op de tribune een lange zit.


Bekijk hier alle video’s van Studio Korea, met interviews, voorbeschouwingen en reportages van onder anderen Thijs Zonneveld, Gianni Romme en Hidde van Warmerdam.