Volledig scherm
Het Olympisch Stadion van Tokio. © BSR Agency

Olympische marathon verplaatst van Tokio naar Sapporo

De marathon op de Olympische Spelen van volgend jaar wordt definitief niet in Tokio gehouden, maar in Sapporo. Yuriko Koike, de gouverneur van Tokio, stemde met tegenzin in met dit plan van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). 

,,Ik ben het er niet mee eens, maar we kunnen niet anders”, zei Koike na drie dagen overleggen met vertegenwoordigers van het IOC, de lokale organisatie van de Olympische Spelen en de nationale regering.

Het IOC verraste de Japanners zo’n twee weken geleden met de mededeling dat het de marathon wil verplaatsen van Tokio naar Sapporo, dat zo’n 800 kilometer noordelijker ligt. In Sapporo is het in de zomer gemiddeld 5 tot 6 graden koeler dan in de Japanse hoofdstad, waar de temperatuur in augustus doorgaans boven de 30 graden ligt en de luchtvochtigheid ook een stuk hoger is.

Het olympisch comité vreest in de benauwende hitte in Tokio voor dezelfde problemen als onlangs bij de WK in Doha. Hoewel de marathon daar om middernacht begon om de extreme temperaturen van overdag te ontlopen, leidde de warmte nog steeds tot een groot aantal uitvallers. ,,Dat heeft onze zorgen aangewakkerd voor Tokio, waar de omstandigheden vergelijkbaar zijn”, zei IOC-lid John Coates. ,,We willen dat de atleten de kans krijgen op hun best te presteren en dat lijkt daar niet mogelijk.”

De Japanse organisatie werd nogal overvallen door het plan van het IOC en vroeg om bedenktijd. Met tegenzin gingen de Japanners vrijdag alsnog akkoord. Coates benadrukte dat alleen de marathon en het snelwandelen naar Sapporo worden verplaatst, de andere sportevenementen blijven in Tokio. In Sapporo, dat in 1972 de Winterspelen huisvestte, wordt wel zoals eerder al afgesproken ook een aantal voetbalwedstrijden gespeeld.