'Olympische Spelen kunnen niet meer op deze manier’
Al snel na het bekendmaken van de nieuwe datum voor de Olympische Spelen klonken nieuwe twijfels. Zowel gezondheidsexperts als officials in Japan waarschuwen dat het allerminst zeker is dat het sportfeest in de zomer van 2021 wel door kan gaan. Wat zijn de complicaties en gevolgen van een definitieve afgelasting?
Delen per e-mail
Door Rik Spekenbrink
Toen ‘Tokio 2020’ door het coronavirus onder druk kwam te staan, maakte het IOC direct duidelijk: we kunnen de Olympische Spelen één keer uitstellen, niet twee keer. Oftewel: het is in de zomer van 2021, of niet. En de geluiden klinken steeds luider dat het ook zomaar op ‘niet’ kan uitdraaien. Is het coronavirus volgend jaar beteugeld? Is er een vaccin, volgens velen toch echt een harde voorwaarde. En krijgt Tokio het allemaal op tijd en veilig voor elkaar?
Volgens sportmarketeer Marcel Beerthuizen is de druk op het organisatiecomité en het IOC niet te onderschatten. ,,De positie van de Olympische Spelen, het merk, staat onder druk. De Spelen zijn het grootste sportevenement ter wereld. Dat is ook het verdienmodel, zo wordt het verkocht. Maar blijft dat zo? Het WK voetbal zit de Spelen altijd al op de hielen. En voor atleten wordt een WK ook belangrijker als Tokio niet doorgaat. Een afgelasting zal dus te alle tijden geprobeerd worden te voorkomen. Het zou niet het einde betekenen, maar wel rampzalig zijn.”
Zijn toeschouwers straks allemaal nog bereid om de wereld over te vliegen om naar de Olympische Spelen te gaan?
Vanwege de positie in de sportwereld dus. Maar uiteraard ook financieel. De miljarden vliegen je om de oren als Beerthuizen de begroting van Tokio opsomt. ,,Lokale organisatiekosten: 6 miljard euro. Investeringen van de Japanse overheid: 20 miljard. Uitzendrechten: 4 miljard. IOC-sponsoring en bijdrage: meer dan 2,5 miljard. Gemiste inkomsten uit kaartverkoop: 750 miljoen.” En dan wordt de schadepost van het uitstellen met een jaar ook al op 5,4 miljard geschat. ,,Niet al dat geld is verbrand als de Spelen niet doorgaan”, zegt de marketeer. ,,Een deel van de overheidsuitgaven ging naar de infrastructuur, daar profiteert het land sowieso van. Wat een afgelasting zou kosten, is echt nog niet te becijferen.” Maar: vele, vele miljarden dus.
Kandidaatsteden
Maar er is ook een indirecte schade, voorspelt Beerthuizen. ,,Andere landen zullen zich nog wel eens achter de oren krabben voordat ze zich kandidaat stellen, als je het risico en verlies van Tokio ziet. En de interesse was al dun, daarom hebben ze 2024 (Parijs) en 2028 (Los Angeles) snel verdeeld onder de twee steden die zich wel hadden gemeld. Natuurlijk wordt er vanaf nu geen contract meer opgesteld zonder een uitgebreide en concrete overmachtsclausule. Maar je kunt je bijvoorbeeld ook afvragen: zijn toeschouwers straks allemaal nog bereid om de wereld over te vliegen om naar de Olympische Spelen te gaan?”
Volgens Beerthuizen is het tijd voor bezinning en verandering. ,,Dat was het al, maar nu helemaal. De Spelen moeten naar een ander model. Kleinschaliger, duurzamer, digitaler. Misschien wel vaker dan eens in de vier jaar. Of uit elkaar getrokken, niet meer op één plek. Op deze manier, tegen de kosten, dat is niet meer op te brengen. En de risico’s zijn te groot. Maar dit kan bijvoorbeeld wel kansen bieden voor een land als Nederland. Onder andere voorwaarden zouden wij best in staat zijn op een mooie manier de Spelen te organiseren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
PREMIUMDrama Jelinkova
Na 70 jaar weer een Nederlandse skiester naar de Spelen en dan slaat het noodlot toe
Adriana Jelinkova wilde als kind de nieuwe Hermann Maier worden. Ze verhuisde ervoor van Oegstgeest naar Oostenrijk. Zaterdag kwam haar olympische droom uit. Zondag werd die door een val ruw verstoord. -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Spelen worden minder uitbundig dan normaal: ‘Focus op gezondheid’
De Olympische Spelen van Tokio zullen volgend jaar minder groots en uitbundig worden dan gebruikelijk. Om de extra kosten te drukken, werkt de organisatie aan een 'uitgeklede' versie van het mondiale sportevenement. -
PREMIUMVerslaggevers in discussie
Wat is erger: een lege sportkalender of een schijnkalender?
Wanneer wordt er weer gesport? De hunkering is enorm. De data vliegen je om de oren. Hoop doet leven, toch? Verslaggevers Rik Spekenbrink en Daniël Dwarswaard zijn het niet met elkaar eens.
-
Video
Enquête: Meerderheid Japanners tegen doorgaan Spelen
Een ruime meerderheid van de Japanse bevolking vindt dat de Olympische Spelen ook volgend jaar niet door kunnen gaan. -
IOC: Olympische Spelen 2021 niet afhankelijk van vaccin
Het doorgaan van de Olympische Spelen en Paralympische Spelen van 2021 in Tokio is niet geheel afhankelijk van het tijdig vinden van een vaccin tegen het coronavirus. Dat zegt John Coates, lid van het Internationaal Olympisch Comité. ,,Maar een vaccin zou uiteraard wel helpen”, voegde hij daaraan toe. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.