Anita Włodarczyk van Polen
Volledig scherm
Anita Włodarczyk van Polen © Getty Images

Ook Noren, Polen en Portugezen willen uitstel van Spelen

Na Canada, Australië en Polen hebben ook Portugal, Noorwegen en Oostenrijk bekend gemaakt niet te zullen deelnemen aan de Olympische en Paralympische Spelen in de zomer van 2020 in de Japanse hoofdstad Tokio. Het Noorse Olympische Comité roept wel op om het evenement één jaar uit te stellen.

Voorzitter Berit Kjøll van het Noors Olympisch Comité: ,,Mijn duidelijke advies aan mijn bestuur zal zijn dat we gezien de ernstige situatie waarin we verkeren geen sporters naar de Zomerspelen of de Paralympics in Tokio dienen te sturen”, liet Kjøll weten.

Pas als het coronavirus wereldwijd volledig onder controle is, wil de Noorse preses de topsporters uit haar land afvaardigen naar beide vierjaarlijkse evenementen.

Polen

Een een woordvoerster van het Pools olympisch comité PKOL zei: ,,Vanwege de veranderde omstandigheden door het coronavirus dat in Polen ook leidt tot een toename van het aantal Covid-19-patiënten, zijn de trainingsmogelijkheden voor onze sporters inmiddels zeer beperkt. Olympische kwalificatietoernooien zijn geschrapt en er is te veel onzekerheid. Dit alles zorgt ervoor dat van een fatsoenlijke voorbereiding op het belangrijkste sportevenement ter wereld geen sprake is.”

NOC*NSF ziet graag een snel besluit van het IOC. Diverse sportbonden, zoals de Amerikaanse atletiek- en zwembond en de Nederlandse wielerbond hebben ook al om uitstel gevraagd.