Oranje boven: Schouten en Schulting loodsen TeamNL naar toppositie in medailleklassement bij de vrouwen
Dat Nederland in Peking het medaillerecord van de vorige twee Olympische Winterspelen evenaarde, kwam zeker niet door de uitzonderlijke prestaties van de mannelijke atleten. Het waren de vrouwen die de kar trokken voor TeamNL. Als je het medailleklassement opsplitst, presteerden zij zelfs beter dan alle andere landen.
Irene Schouten spande in Peking de kroon met liefst drie keer goud (3 kilometer, 5 kilometer en massastart) en ook Suzanne Schulting mocht meermaals op het hoogste treetje staan in Medal Plaza, waarvan natuurlijk één keer met haar ploeggenoten van de relay. Ireen Wüst schreef op haar beurt nog maar eens geschiedenis door als eerste sporter op vijf opeenvolgende Winterspelen goud te veroveren. Ook de bronzen skeletonmedaille van Kimberley Bos was een memorabele. Dit was namelijk pas de tweede niet-schaatsmedaille ooit voor Nederland.
Met zesmaal goud (en twaalf medailles in totaal) houden de Nederlandse vrouwen grote wintersportlanden als Duitsland en Noorwegen van zich af. Dat laatste land had met langlaufster Therese Johaug zelf ook een koningin van deze Spelen in de gelederen. Afgelopen nacht won zij alweer haar derde gouden plak in China. Alles bij elkaar mocht Noorwegen wel de afgetekende winnaar van het medailleklassement genoemd worden.
Dat de vrouwen van TeamNL beter presteren dan hun mannelijke collega's, is overigens niet geheel nieuw. Ook op de Zomerspelen zijn de vrouwen globaal genomen een stuk succesvoller. ,,Dat is een trend die je volgens mij de laatste Spelen al een beetje ziet”, zei Carl Verheijen, chef de mission van de Nederlandse ploeg, dan ook. ,,Maar ik heb daar geen verklaring voor.”
Als we enkel naar de prestaties van de mannen kijken in Peking, eindigen zij met 'slechts’ twee keer goud op de elfde plaats. Thomas Krol (1000 meter) en Kjeld Nuis (1500 meter) wisten de eer nog enigszins te redden, waar bijvoorbeeld de ploegenachtervolging erg teleurstelde. Alles bij elkaar veroverden de mannen deze Spelen vijf medailles.
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Klik op onderstaande ringen om rechtstreeks naar al het olympisch nieuws, onze podcasts en video’s en het complete programma te gaan.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Bekijk hieronder het complete schema van de Olympische Spelen, waarbij je precies kunt zien wanneer de Nederlandse atleten in actie komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
Olympisch onderzoek
Uitslag peiling: ‘Irene Schouten leverde grootste prestatie, geen Spelen in land dat mensenrechten schendt’
Nederlanders waren op de Olympische Spelen vooral onder de indruk van de prestaties van Irene Schouten, volgden in Peking met name onze landgenoten én zien het toernooi liever nooit meer in een land dat de mensenrechten schendt. Dat blijkt uit een onderzoek dat deze site samen met Panel Inzicht uitvoerde. -
Skiën in de woestijn? Saoedi-Arabië legt voor 500 miljard euro resort aan voor Winterspelen
Saoedi-Arabië is de gastheer van de Aziatische Winterspelen van 2029. Het land in het Midden-Oosten ontwikkelt voor zo’n 500 miljard euro een futuristische stad in de woestijn waar de nieuwste technische snufjes worden toegepast. Onderdeel van het plan is de bouw van een wintersportresort waar het hele jaar door geskied kan worden. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
Eindklassement medaillespiegel Olympische Spelen | Nederland na acht keer goud op zesde plaats
Nederland is bij de Olympische Spelen als zesde geëindigd in de medaillestand. Dat is één plek lager dan bij de vorige twee Winterspelen van Sotsji (2014) en Pyeongchang (2018).
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
huldiging / video
Medaillewinnaars stralen met Willem-Alexander en Máxima op bordes, Ireen Wüst benoemd tot Commandeur
De Nederlandse wintersporters die tijdens de Olympische Spelen in Peking een medaille hebben behaald, zijn dinsdag in Den Haag gehuldigd. Minister-president Mark Rutte en minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport ontvingen de medaillewinnaars in de Ridderzaal. Daarna werden de medaillewinnaars op Paleis Noordeinde ontvangen door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. -
Grootse carrière Sven Kramer ten einde: ‘Nee, geen tranen nu, ik ben niet zo sentimenteel ingesteld’
De schaatswereld heeft vandaag afscheid genomen van Sven Kramer. Na jarenlange dominantie, en zijn vele titels en medailles op de lange afstanden en allroundtoernooien zwaaide hij af met de zestiende plaats op de massastart.