Volledig scherm
© REUTERS

Overkoepelende sportersvakbond doet oproep aan IOC

 Het Internationaal Olympisch Comité krijgt van steeds meer kanten het advies het besluit de Spelen vooralsnog door te laten gaan te herzien. De coronapandemie vraagt een dialoog met de sporters, stelt de World Players Association (WPA) waarin tal van sportersvakbonden zijn verenigd. Ook die organisatie pleit voor een serieuze overweging het evenement dat eind juli in Tokio zou moeten beginnen, uit te stellen.

Het virus, dat eind vorig jaar in China voor het eerst opdook, heeft inmiddels wereldwijd 274.000 mensen besmet en veroorzaakte al meer dan 11.000 doden. Het heeft ook de sport tot stilstand gebracht, maar het IOC houdt voorlopig vast aan het doorgaan van de Spelen. ,,Met deze pandemie vraagt het organiseren van grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen een breder overleg dan nu plaatsvindt, ook met de atleten en hun vertegenwoordigers”, zei directeur Brendan Schwab van de WPA.

,,Het IOC moet de dialoog uitbreiden en, naast sponsors en regeringen, ook de meest getroffen belanghebbenden als gelijkwaardige gesprekspartners uitnodigen, zoals sportersvakbonden en vertegenwoordigers van sporters. ,,Duizenden sporters en begeleiders zijn in het ongewisse, ook omdat tal van kwalificatie-evenementen niet doorgaan.

Volgens Minky Worden, een van de directeuren van mensenrechtenwaakhond Human Rights Watch, vindt dat de sportautoriteiten transparanter moeten worden. ,,Het virus heeft impact op de gezondheid, op de rechten, werkgelegenheid en carrières van sporters. Maar ook op het welzijn van miljoenen die in hun levensonderhoud direct of indirect afhankelijk zijn van de sportindustrie”, zei Worden. ,,Sportinstanties hebben de verantwoordelijkheid om de risico’s voor atleten zo laag mogelijk te houden en moeten zich op een zo transparant mogelijke manier opstellen.”