Polling niet naar de Olympische Spelen, selectiecommissie kiest Van Dijke
Kim Polling (30), viervoudig Europees kampioen en viervoudig masterskampioene, gaat niet naar de Olympische Spelen. De keuze van de selectiecommissie is in de klasse tot 70 kilogram gevallen op Sanne van Dijke (25), de regerend Europees kampioene. Zij krijgt het enige beschikbare olympische ticket in hun gewichtsklasse, zo maakt de judobond zojuist bekend.
Door Lisette van der Geest
Geen categorie zo lastig als die van de vrouwen tot 70 kilogram. Met de nummer drie (Polling) en vier (Van Dijke) van de wereldranglijst binnen de gelederen en het feit dat beide judoka’s de afgelopen jaren op belangrijke momenten tot internationale overwinningen kwamen, was het tot dinsdagavond spannend wie van de twee deze zomer naar Tokio gaat.
Polling is het grote talent, haar nummer één positie in Nederland in de klasse tot 70 kilogram was jarenlang onbetwist. Maar Van Dijke, inmiddels tweevoudig Europees kampioene, groeide de afgelopen jaren uit tot een judoka die ook structureel bij de top van de wereld hoort.
De selectiecommissie van Judo Bond Nederland wees behalve Sanne van Dijke ook Guusje Steenhuis en Henk Grol aan voor de Olympische Spelen. Het bondsbestuur gaat de judoka’s bij NOC*NSF voordragen voor deelname in Tokio. In alle drie de gewichtsklassen, resp. -70 kg, -78 kg en +100 kg, was er sprake van een concurrentiestrijd.
Polling en Van Dijke stonden zeven keer tegenover elkaar, waarvan Van Dijke alleen de laatste keer won
Het olympisch kwalificatietraject duurde drie jaar - een jaar langer dan het eigenlijke plan, door de coronapandemie en het uitstel van de Olympische Spelen met een jaar. Er waren in die periode diverse meetmomenten aangemerkt, waarvan het door Van Dijke gewonnen EK in Lissabon, anderhalve week geleden, het laatste moment was. Van Dijke deed daar goede zaken. De judoka uit Brabant won, waaronder in de finale van de Française Margaux Pinot, waar Polling eerder dat toernooi nog van verloor.
De afgelopen twee dagen sprak de tweekoppige selectiecommissie, bestaande uit Tjaart Kloosterboer, technisch directeur van de judobond en Charles van Commenée, als expert van buitenaf, met vier judobondscoaches, om uiteindelijk met z’n tweeën tot een besluit te komen. Hoofdvraag: welke judoka maakt de grootste kans op een medaille in Tokio? Daarbij werd rekening gehouden met uitslagen, maar ook met zaken als” mentale weerbaarheid en: welke judoka maakt de grootste kans tegen welke concurrenten?
Polling en Van Dijke stonden zeven keer tegenover elkaar, waarvan Van Dijke alleen de laatste keer won. Dat was tijdens de Grand Slam van Tel Aviv, het voorlaatste meetmoment van het kwalificatietraject. Het leverde haar het brons op.
Polling kwam op in de laatste actieve judojaren van Edith Bosch, haar voorgangster in de klasse tot 70 kilogram, die bij haar laatste Spelen, in Londen, brons won. Vier jaar later was het de beurt aan Polling, die inmiddels al jarenlang de wereldranglijst aanvoerde. Maar haar olympisch debuut in Rio verliep teleurstellend, door pech met de loting trof ze de ongerankte Japanse Haruka Tachimoto. Na één partij was Polling uitgeschakeld, Tachimoto won later op de dag olympisch goud.
Polling was uit op revanche, haar doel: een medaille in Tokio. Maar de jaren na Rio werd ze getergd door fysieke malaise. Ze werd aan haar rechterelleboog geopereerd, de linker kreeg een injectie tegen een ontsteking. Daarna volgden nog een operatie aan haar meniscus en aan een hernia. Niet ideaal zo wist ze destijds. Maar ruim op tijd om genoeg punten te halen voor de Spelen en haar vorm te laten zien, zo was haar overtuiging. De selectiecommissie besloot echter anders.
Criteria
,,We hebben in deze gewichtsklassen met uitsluitend wereldtoppers en dus medaillekandidaten te maken”, lichtte Tjaart Kloosterboer als voorzitter van de selectiecommissie toe. ,,Het zit in de ene gewichtsklasse misschien nóg dichter bij elkaar dan in de andere, maar het is de taak van de selectiecommissie om op basis van resultaten, kennis en inzicht en input van de vier olympische coaches tot een keuze te komen. In de klasse tot 70 kilo was die ondoenlijk. Ik heb in mijn carrière vaker in een positie gezeten om keuzes te maken, maar dit was de allermoeilijkste. Natuurlijk ben je als selectiecommissie altijd verzekerd van een goede keuze als je het hebt over de nummer 3 en 4 van de wereld, maar zo voelt dat vanzelfsprekend niet. Het is ongelooflijk wrang voor Kim dat we haar niet mee kunnen nemen naar Tokio.”
In een eerder stadium waren al Juul Franssen (-63 kg), Tornike Tsjakadoea (-60 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg) en Michael Korrel (-100 kg) aangewezen voor in Tokio. Zoals het er nu voorstaat wordt de selectie uitgebreid met Sanne Verhagen (-57 kg). ,,Wij zijn ervan overtuigd dat Sanne zich - al dan niet via de continentale ranking - plaatst voor Tokio”, aldus Kloosterboer. Ook Tessie Savelkouls (+78 kg) maakt nog in potentie kans op de Olympische Spelen. Savelkouls is bezig aan een lange, intensieve revalidatie na een zware blessure opgelopen in februari 2020. Het judotoernooi in Tokio vindt plaats van zaterdag 24 juli tot en met zaterdag 31 juli.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
Primeur voor Finland: eerste ijshockeygoud na gewonnen finale tegen Rusland
De laatste gouden medaille op de Olympische Spelen van Peking is een prooi geworden voor de Finse ijshockeyers. In de finale werd met 2-1 afgerekend met de Russische atleten. Voor Finland betekende het een primeur, want nooit eerder won het land goud bij het ijshockey. -
IOC wil geen Russische en Belarussische sporters bij wedstrijden
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil dat sportbonden wereldwijd geen sporters uit Rusland en Belarus mee laten doen aan evenementen. Het overkoepelende sportcomité zegt dat besluit te hebben genomen vanwege ‘de integriteit van de sport en de veiligheid van deelnemers’. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
PREMIUM
Van Dijke over tweestrijd: ‘Als je een objectief oordeel gaat vellen, stuur je mij’
Met haar Europese titel zet judoka Sanne van Dijke de boel op scherp. De grote vraag is nu: wie gaat naar de Olympische Spelen, de routinier of de judoka met het meest recente succes?
-
Ivo de Bruin ‘supertrots’ ondanks missen finale viermansbob
-
PREMIUMAnalyse
Mooie olympische successen, maar schaatsoogst in Peking roept ook veel vragen op
De Winterspelen van Peking zijn voor het langebaanschaatsen het minst succesvolle van de afgelopen twaalf jaar. Er was prachtig goud, maar er blijven ook veel vragen over. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen.