Volledig scherm
Rianne de Vries © Foto: SCS/Sander Chamid

Reserve Rianne de Vries boos na brons: Ik had willen rijden

Tussen alle vreugde om het onverwachte brons, was er in Pyeongchang toch teleurstelling in het Nederlands shorttrackteam. Rianne de Vries was ook in de B-finale reserve, en kwam daardoor helemaal niet in actie op de Spelen. ,,De bondscoach heeft het helemaal niet uitgelegd. Ik was goed genoeg.”

Precies hetzelfde overkwam De Vries vier jaar geleden in Sotsji. Ook toen was ze reserverijdster. Het Nederlands vrouwenteam werd destijds ook in de halve finale uitgeschakeld, en reed geen B-finale. Dit keer zijn de consequenties voor De Vries nog iets zuurder: doordat ze niet op het ijs verscheen, krijgt ze ook geen medaille. ,,Ik ben wel blij voor de meiden, dat ze brons en een wereldrecord hebben. Maar ik reed hier mijn snelste rondje ooit en voel me goed. Ik had een kans verwacht in de B-finale.”

Rianne de Vries on Twitter

One team, one dream! Zo trots op de meiden en tegelijk ook verdriet. Ik heb keihard gevochten om terug te komen. Ik sta er niet bij op podium, maar voel mij als een van dit team! #ShorttrackNL #TeamNL #Pyeongchang2018

Veel emotie

Volledig scherm
Jeroen Otter © ANP

Die kwam er niet, en de manier waarop bondscoach Jeroen Otter dat meedeelde, zinde De Vries bepaald niet. ,,Hij kwam de kleedkamer binnen, zegt dat we het hetzelfde doen als tijdens de halve finale, en klaar. Geen enkele motivatie. Maar bij mij zit er heel veel emotie achter. Ik ben boos en teleurgesteld. Ik snap dat hij de snelste rijders opstelt, maar ik vind me zelf goed genoeg. Hij blijkbaar niet. ”

De emoties van De Vries vinden hun oorsprong niet alleen in ‘Sotsji’. De Friezin brak vorig jaar zomer haar enkel, en werkte keihard om op tijd weer fit te zijn voor het kwalificatietraject voor de Spelen. Ze plaatste zich op de relay, maar niet op individuele afstanden. ,,Het stapelt zich allemaal zo op, daar ben ik klaar mee. Het hele seizoen zit alles tegen, en dan komt dit er ook nog bij. Op een gegeven moment wil je ook een gelukje, dat het een keer meezit. Maar zo is mijn seizoen op dit moment blijkbaar.”

Haar teamgenoten verwijt ze niets. ,,We hebben vier jaar lang met z’n vijven getraind. Ik heb echt het gevoel dat we een team zijn. Maar als je ze dan op het podium ziet staan... Ik krijg geen beloning. Ik heb sowieso nog wel motivatie om door te gaan, maar weet niet of ik nog een Spelen mee wil maken. Aan de andere kant; het zal niet drie keer mis gaan.”

Daan Breeuwsma on Twitter

Enorm trots op de dames🙏 Maar mijn grootste held en trots ben jij @rianneedv 😚 https://t.co/aFOw28oBPW