Yevgeny Yurchenko, voorzitter van het Russische olympische comité
Volledig scherm
Yevgeny Yurchenko, voorzitter van het Russische olympische comité © AP

Rusland vraagt IOC om kalmte en weloverwogen besluit: ‘Handel niet impulsief’

Het Russisch Olympisch Comité heeft het IOC en andere toonaangevende sportbonden inzake het al dan niet doorgaan van de Olympische Spelen van Tokio gevraagd om een weloverwogen beslissing te nemen. Het advies daarbij luidde: ,,Bewaar vooral de kalmte en denk rustig na. Analyseer het risico en de gevolgen van het coronavirus en handel niet impulsief."

,,Alle leden van de internationale sportgemeenschap moeten nadenken over wat er aan de hand is en tot een constructief en vooral gezamenlijk standpunt komen", aldus het comité vanuit Moskou.

In beginsel mogen de Russen niet deelnemen aan de Olympische Spelen, wegens een schorsing als gevolg van een omvangrijk dopingschandaal. Lopende het hoger beroep bij internationaal sporttribunaal CAS wordt dat mogelijk verworpen dan wel opgeschort.

Het IOC heeft laten weten binnen vier weken uitsluitsel te geven. Vermoedelijk worden de Olympische Spelen uitgesteld.

  1. Kwalificatieperiode voor Olympische Spelen in atletiek opgeschort

    Kwalifica­tie­pe­ri­o­de voor Olympische Spelen in atletiek opgeschort

    De internationale atletiekfederatie World Athletics heeft de kwalificatieperiode voor de Olympische Spelen van Tokio 2020 opgeschort. Tot aan 1 december kunnen atleten zich niet kwalificeren voor het evenement in Japan, dat vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus naar de zomer van 2021 is verschoven. Atleten die zich eerder al voor Tokio 2020 hadden geplaatst, behouden die status en blijven daardoor in aanmerking komen voor deelname aan de Zomerspelen.