Volledig scherm
Kimberley Bos. © Reuters, Shody Careman

Skeletonster Kimberley Bos naar Winterspelen in Pyeongchang

Kimberley Bos mag volgende maand naar de Winterspelen van Pyeongchang. Ze wordt daarmee de eerste Nederlandse ooit die aan het onderdeel skeleton zal meedoen op de Spelen. Sportkoepel NOC*NSF heeft besloten haar uit te zenden.

Bos heeft volgens de sportkoepel voldaan aan de Nederlandse kwalificatie-eis, een plek bij de eerste twaalf op de geschoonde ranglijst van de internationale bond. Ze is op die ranking naar de twaalfde plaats opgeschoven door de schorsing van de Russin Elena Nikitina, die vanwege het gebruik van doping bij de vorige Winterspelen in Sotsji niet mag meedoen in Pyeongchang.

Aanvankelijk zag het er somber uit voor de sportvrouw uit Ede, die in wereldbekerwedstrijden had laten zien dat ze met de beste sporters meekan op de buikslee. Ze eindigde afgelopen vrijdag in de laatste kwalificatiewedstrijd in Sankt Moritz echter op de teleurstellende twintigste plaats. Daarmee zakte ze in de olympische ranking naar de dertiende plaats, net niet voldoende voor een ticket naar de Winterspelen in Zuid-Korea.

De Bob en Slee Bond Nederland (BSBN) besloot Bos toch voor te dragen en rekende op clementie van de sportkoepel. ,,Als je Kimberley thuis laat, laat je een medaillekandidaat thuis. In mijn ogen moet ze mee naar Pyeongchang'', zei voorzitter Wim Noorman.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
Kimberley Bos. © Shody Careman

De sportkoepel sprak vandaag het verlossende woord. NOC*NSF gaat uit van de geschoonde ranglijst per 14 januari en op die lijst is Nikitina, die boven Bos stond, weggestreept. Ze behoorde tot de vele tientallen Russische olympiërs die in het dopingcomplot van Sotjsi zaten. ,,Op de geschoonde eindrangschikking staat Kimberley Bos op de twaalfde positie en zij voldoet daarmee aan de kwalificatievoorwaarden.''

Volledig scherm
Kimberley Bos. © EPA
  1. Podcast met Van der Breggen: ‘Ik begrijp dat mensen tweestrijd zien tussen Annemiek en mij’
    In Het Wiel

    Podcast met Van der Breggen: ‘Ik begrijp dat mensen tweestrijd zien tussen Annemiek en mij’

    Na talloze tweede plaatsen werd Anna van der Breggen eindelijk wereldkampioene. Die titel maakte haar palmares compleet. Nu zoekt ze nieuwe doelen en nieuwe uitdagingen – op de weg én op de mountainbike. In een nieuwe podcast In het Wiel spreken Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam uitgebreid met haar. ‘Ik moet het gevoel hebben dat ik doelen heb waar ik enthousiast van word.’