Volledig scherm
Snowboarder Niek van der Velden. © ANP, Instagram Niek van der Velden

Spelen voor Niek van der Velden voorbij na zware breuk

De Winterspelen zijn voor Niek van der Velden voorbij, voordat ze goed en wel waren begonnen. De snowboarder wordt vanmiddag geopereerd aan een zware breuk van zijn rechterbovenarm, nadat hij eerder vandaag crashte bij de warming-up.

Door Thomas Sijtsma

Van der Velden verloor de controle bij een van de laatste trainingsruns voor zijn olympisch debuut. Vooraf vreesde de snowboarder de lange rails van het parcours bij het onderdeel slopestyle, maar bij de sprong van een schans ging het mis. Daarbij kwam Van der Velden lelijk terecht.

Quote

Het is te vroeg om iets te zeggen over zijn genezing.

Arts Cees Rein van den Hoogenband

Meteen na het incident werd de 17-jarige Van der Velden, de jongste Nederlandse afgevaardigde in Pyeongchang, afgevoerd naar het ziekenhuis een uur van het Phoenix skipark. Zijn coach Frank van der Putten vergezelde hem bij die rit.

Er werd gevreesd voor een schouder uit de kom, maar de blessure bleek veel erger. Van der Velden brak door de val zijn rechterbovenarm. 

Door de breuk kan Van der Velden niet alleen een streep zetten door zijn olympische deelname bij het onderdeel slopestyle, ook bij het onderdeel big air kan hij niet in actie komen volgende week. 

,,Vreselijk balen voor Niek'', reageert zijn coach Frank van der Putten op het onheil dat snowboarder Van der Velden op het Phoenix Snow Park overkwam. ,,Ik zag het gebeuren en had meteen het gevoel dat het niet goed was. Ik reed achter hem en voelde dat het plotseling harder ging waaien. Niek vloog daardoor te ver, kreeg te veel rotatie en landde verkeerd, boven op zijn rechterarm en schouder.''

Van der Velden is vanavond succesvol geopereerd aan zijn gebroken rechter bovenarm. ,,De breuk is met een plaat aan elkaar gezet,” aldus chef arts Cees Rein van den Hoogenband. “Hij zal nog enige tijd in het ziekenhuis moeten blijven. We kijken morgen verder hoe Niek er aan toe is. Het is nu belangrijk dat de operatiewond goed herstelt en de zwelling afneemt.''

Van der Velden kwam vanmorgen ten val in de warmup-ronde van de slopestyle. Hij is van de piste naar een ziekenhuis in de buurt van PyeongChang vervoerd. Zijn ouders en coach Frank van der Putten zijn bij hem in het ziekenhuis.

Rutte: Van der Velden krijgt nog vele kansen

Premier Mark Rutte vindt het voor snowboarder Niek van der Velden sneu dat hij zijn debuut op de Olympische Spelen niet kan maken. De jonge Nederlander liep kort voor de start een zware breuk in zijn rechterbovenarm op en kan voorlopig niet in actie komen. ,,Ik was vanmorgen op weg daar naartoe. Ook de koning en koningin zouden gaan kijken bij zijn eerste optreden. Toen kregen we het trieste bericht dat hij bij de laatste training zwaar ten val was gekomen. Dat is vreselijk jammer. We wensen hem een spoedig herstel toe en ook voor z'n familie alle sterkte deze dagen'', aldus Rutte zaterdag bij terugkeer in Gangneung waar hij naar schaatsen en shorttrack gaat kijken. De minister-president sprak ook bemoedigende woorden voor de zeventienjarige Van der Velden. ,,Die jongen is nog heel jong. Het is een waanzinnig talent. Dus we wensen hem natuurlijk ook toe dat hij dan de volgende vele Winterspelen, wanneer hij nog steeds jong is, erbij kan zijn.''

Bekijk hier alle video’s van Studio Korea, met interviews, voorbeschouwingen en reportages van onder anderen Thijs Zonneveld, Gianni Romme en Hidde van Warmerdam.

Volledig scherm
Snowboarder Niek van der Velden. © ANP