Stelling: weg met de jurysporten op de Olympische Spelen!
Wie het snelst schaatst, skiet of langlauft, is onomstreden de terechte olympische kampioen. Maar waar er een jury aan te pas komt, blijft altijd discussie. Die sporten moeten weg van de Olympische Spelen, betoogt verslaggever Thijs Zonneveld. Nee, dat is veel te simplistisch, stelt NOS-commentator Hans van Zetten.
Door Hans van Zetten & Thijs Zonneveld
'Mooi' is niet meetbaar
Mijn knieën huilden, maar ik keek toch. Ik moest proberen om er íets van te snappen. Moguls heet het. Een tak van het freestyleskiën waarbij je over een hobbelbaan naar beneden stuitert (auauauauauauau) en tussendoor sprongen maakt. Maar hoe hard ik ook keek: ik snapte er geen reet van. De deelnemers ook niet, volgens mij.
Ze stonden onderaan de heuvel allemaal te juichen - totdat de scores van de juryleden op het grote bord verschenen. Het was net roulette: er verscheen een willekeurig getal op het scherm. Voor neutrale kijkers was het verschil tussen goud, zilver, brons of de drieëntwintigste plaats onmogelijk vast te stellen.
Het is het probleem van zoveel jurysporten: de willekeur. De Oude Grieken vonden ooit de Olympische Spelen uit om de snelste en de sterkste te kunnen eren. De basis van sport is dat het meetbaar is. Wie als eerste over de finishlijn gaat, wie het snelste de ander op zijn rug krijgt, wie de meeste keren de bal in het doel van de tegenstander schiet of gooit. (Met de kanttekening dat voetbal tegenwoordig ook een halve jurysport is, omdat daarbij veel te weinig gebruik gemaakt wordt van technologische hulpmiddelen.)
Bij jurysporten probeer je iets te subjectiefs uit te drukken in cijfers. Dat is onmogelijk. Hoe druk je 'mooi' uit in punten? Je kunt bewegingen opdelen in technische elementen en daar scores voor verzinnen, maar er blijft altijd een subjectief deel in de jurering. De scores van de verschillende juryleden lopen niet voor niets uit elkaar. Het opent de deur voor gesjoemel.
De geschiedenis van kunstschaatsen staat bol van de incidenten met juryleden. In 2002 was de ijsdanscompetitie gefixt door Russische en Franse juryleden die elkaars rijders extra punten gaven. In Sotsji werd een Russische kunstschaatsster tot woede van de halve kunstschaatswereld tot olympisch kampioene gebombardeerd. En ook al probeert de internationale schaatsunie het stemgedrag van de juryleden te monitoren: het helpt slechts een beetje.
Er blijft altijd een subjectief deel in de jurering, wat de deur opent naar gesjoemel.
Uit recent onderzoek van BuzzFeed News blijkt dat juryleden op grote schaal de kunstschaatsers uit hun eigen land bevoordelen. Een Koreaans kunstschaatsjurylid zei voor deze Spelen zelfs doodleuk in de krant dat hij de Koreaanse deelnemers op deze Spelen extra zou belonen.
Ik zeg niet dat jurysporten minder zijn dan andere sporten. Maar ik vraag me wel af of ze op de Olympische Spelen thuishoren. De moderne varianten als moguls en halfpipesnowboarden zijn veel beter af op de X-Games - waar de uitslag van minder belang is dan hoe het eruitziet. En het woord kunstschaatsen zegt het eigenlijk zelf al.
Dat is geen sport.
Dat is kunst. (Thijs Zonneveld)
Afschaffen is inhumaan
Dus Thijs wil de jurysporten afschaffen? Dat is niet alleen simplistisch, het is inhumaan. Dan kun je de hele menselijke cultuur wel afschaffen. Hoeven we ook geen recensies meer te maken van theaterstukken, of prijzen uit te reiken voor de beste film. Creativiteit en lichamelijke expressie kun je niet meten in centimeters en seconden, maar je kunt het wel laten toetsen door professionals.
Zeker, vroeger viel er nogal wat aan te merken op de jurering van sporten als kunstrijden, dressuur en turnen. Als turnbondscoach heb ik het zelf ook gedaan; lobbyen bij de jury, in de hoop op een hogere score. Iedereen deed het in die tijd, dus de waarheid kwam alsnog in het midden uit.
Maar die tijden zijn voorbij. Er is de afgelopen decennia gewerkt aan een professioneel, objectiever systeem. In het turnen is bijvoorbeeld geen discussie meer. In de meeste jurysporten heb je twee panels. Eén oordeelt over de moeilijkheidsgraad van een oefening of element. Dat kun je per sport 100 procent objectief vastleggen in een document. Juryleden gaan uit van een basiswaarde en geven alleen nog aftrek of bonus.
De tweede commissie gaat over de uitvoering. Dat gebeurt door meerdere leden, waarbij de hoogste en laagste score afvallen en waar onderling niet wordt gecommuniceerd. Juryleden moeten een complete opleiding doen, het is bijna wetenschap geworden. Ze worden tijdens een wedstrijd gecontroleerd en direct vervangen bij fouten. Coaches of atleten kunnen protest aantekenen, dan worden beslissingen en scores opnieuw getoetst. Anno 2018 is het systeem objectief en transparant en het werkt perfect.
Al moet ik toegeven dat kunstrijden en ijsdansen licht subjectief blijven. De artisticiteit van een uitvoering blijft soms moeilijk in een score te vangen. Wanneer is iets adembenemend? Maar dat is dan zo, dat hoort erbij. De technische score is voor 90 procent geobjectiveerd. Anno 2018 is het systeem objectief en transparant en het werkt perfect.
Er is de afgelopen decennia gewerkt aan een professioneel, objectiever systeem.
Jurysporten zijn noodzakelijk. De jeugd heeft meer en meer behoefte aan expressie. Daarom zijn juist deze snowboardonderdelen nieuw op de Spelen. Trouwens, als er één jurysport is, is het voetbal. Eén scheidsrechter moet van een meter of 20 beoordelen of een bal over de lijn is, of het rood is of een schwalbe. Met hele veldslagen als gevolg. En als achteraf blijkt dat hij ernaast zat, kan het niet eens worden gecorrigeerd. Moeten we dat ook maar afschaffen dan? (Hans van Zetten)
Poll
Stelling: weg met jurysporten op de winterspelen!
-
Eens, er blijft altijd een subjectief deel in de jurering (58%)
-
Oneens, dan kun je de hele menselijke cultuur wel afschaffen (42%)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bergsma emotioneel na derde gouden plak Schouten: ‘Fantastisch wat Irene laat zien’
Het schaatstoernooi op de Olympische Winterspelen van Peking zit erop. Irene Schouten pakte op de massastart haar derde gouden medaille. Dat succes zorgde voor emoties bij ploeggenoot Jorrit Bergsma, die geen rol van betekenis speelde op de massastart. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
interview
Krol viert feest met goud: 'Dacht dat het niet genoeg was'
Reactie van Thomas Krol na het veroveren van goud op de 1000 meter schaatsen. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Vice-voorzitter IOC wil Russen en Belarussen weren van Olympische Spelen in Parijs
Sporters uit Rusland en Belarus mogen wat Craig Reedie, vice-voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), betreft over twee jaar niet meedoen aan de Olympische Spelen aan Parijs. De bestuurder zegt dat tegen Britse media.
-
PREMIUM
Column Erben Wennemars | Huldigingen? De grootste huldiging die je de olympische sporters kunt geven is hun vrijheid
Als het aan columnist Erben Wennemars ligt, slaan de olympische sporters alle plichtplegingen over zodra ze thuiskomen. ,,Als we als Nederland echt zo begaan zijn met de sporters, zeg dan: ga lekker naar huis.” -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
Yvonne van Gennip ziet Irene Schouten schaatsgeschiedenis schrijven: ‘Welkom bij de club’
,,Welkom bij de club van drie”, schreef Yvonne van Gennip, drievoudig olympisch kampioene van Calgary 1988, via Linkedin aan kersvers massastartkampioene Irene Schouten. ,,Of je er gelukkiger van wordt? Nou, ik vond het allemaal hartstikke leuk.”