'Stuiterbal' Nuis vs 'eigengereide' Verweij: contrasten, en ook weer niet
De 1500 meter draait vandaag om twee stoere mannen. Kjeld Nuis versus Koen Verweij. Zuid-Holland tegen Noord-Holland. Extravert en open contra kalm en eigengereid.
Door Rik Spekenbrink
Erben Wennemars schreef het vandaag al in zijn column: doodzonde dat een olympische rit tussen de twee sterkste 1500-meterrijders ter wereld niet mogelijk is, omdat ze toevallig uit hetzelfde land komen. Hoe mooi zou het zijn als titanen Kjeld Nuis en Koen Verweij strijden om het goud in een race tegen elkaar?
Misschien is het veel te chauvinistisch is om er blind vanuit te gaan dat het tussen deze en niemand anders gaat vanmiddag in Gangneung. Maar onlogisch is die gedachte niet. Denis Joeskov was de snelste rijder dit seizoen, maar kreeg vanwege zijn geschonden blazoen van het IOC geen uitnodiging voor de Spelen. Dus zijn alle ogen gericht op Nuis en Verweij.
Het zijn tegenpolen, en toch ook weer niet. Qua testosteronniveau zullen ze elkaar weinig ontlopen. Als het gaat om de hoeveelheid vrouwelijke fans evenmin, al wint Verweij het als het gaat om volgers op Twitter en Instagram. Waar Nuis veelal gezins- en schaatsfoto’s deelt, plaatst Verweij meer beelden van zichzelf. Het zijn alpha-mannen, stoer en sterk.
Kjeld Nuis wordt wel eens de stuiterbal genoemd.
Dan de verschillen. Nuis is open en bereikbaar. Is er iets aan de hand rond de Russen? Bel Nuis, hij neemt op en geeft zijn ongezouten mening. Hij stelt zich kwetsbaar op, vertelt uitgebreid hoe hij de twijfelaar in hem wist te verdrijven met hulp van een mental coach. Voor de camera lacht Nuis altijd en komt hij met een kwinkslag, een grap of een scheldwoord. Hij wordt wel eens de stuiterbal genoemd.
De veel kalmere Verweij heeft veel minder op met de media. Telefoontjes laat hij onbeantwoord, interviews geeft hij alleen na een race. Uit zijn antwoorden toon klinkt vooral zelfvertrouwen. ,,Ik heb de laatste paar jaar niet de makkelijkste interviews gehad”, zei Verweij van de week in Gangneung. Vaak ging het over het feit dat hij er na de Olympische Spelen in Sotsji ogenschijnlijk een paar seizoenen met de pet naar gooide. Of zijn besluit afgelopen zomer om zich bij de Russen aan te sluiten.
Ik heb de laatste paar jaar niet de makkelijkste interviews gehad.
Daar had Nuis, vanuit het schaatswereldje gezien, nog wel de sterkste mening over. ‘Het zou mijn keuze niet zijn. Ik zou er niet bij willen horen.’ Juist Nuis voelde zich afgelopen seizoenen gepiepeld door Pavel Koelizjnikov, toen die op meldoniumgebruik werd betrapt. Hij keek de documentaires over het dopingprogramma in Rusland, volgde het nieuws en sprak zicht uit.
Verweij heeft er geen boodschap aan. Iedereen mag er wat van vinden, hij redeneert vanuit zichzelf en kan de keuze vanuit sportief oogpunt uitleggen.
Vanmiddag zal blijken welke route naar goud leidt. De lange weg van Nuis, al jaren trainend bij Jac Orie, of de hogesnelheidslijn van Verweij, die zich in rap tempo weer bij de wereldtop schaarde. Wie ook wint: het is een mooi verhaal.
Bekijk hier alle video’s van Studio Korea, met interviews, voorbeschouwingen en reportages van onder anderen Thijs Zonneveld, Gianni Romme en Hidde van Warmerdam
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zoveel verdienden Irene Schouten en Suzanne Schulting aan hun olympische medailles in Peking
De atleten van TeamNL haalden zeventien medailles binnen op de Olympische Spelen van Peking. Maar leverde ze dat naast alle roem die bij het winnen van een olympische plak komt kijken ook nog wat op in de portemonnee? -
Olympisch onderzoek rond de mooiste Nederlandse sportprestatie in Peking
De Olympische Spelen in Peking zitten erop. TeamNL haalde zeventien medailles, waarvan acht goud van kleur. Wij zijn vooral ook benieuwd naar jouw mening over de afgelopen Winterspelen in China. Wat vind jij bijvoorbeeld de mooiste Nederlandse sportprestatie? -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
PREMIUMColumn
Nuis versus Verweij: Dát is het titanengevecht dat je wil zien
AD-columnist Erben Wennemars kijkt uit naar de 1500 meter van vandaag. Hij zegt nu al stellig dat het een Nederlands feestje wordt, waarin hij Kjeld Nuis de voorkeur geeft boven Koen Verweij. -
Olympische bytes
Willem-Alexander en Máxima feliciteren ‘uitzonderlijke’ Schouten, ‘Kramer de grootste allertijden’
De Olympische Winterspelen in Peking gaan richting het einde. In de rubriek olympische bytes struint de sportredactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van de Nederlandse olympiërs, hun aanhang en de buitenlandse sterren.
-
Loting
Nuis en Verweij op zichzelf aangewezen op 1500 meter
Kjeld Nuis moet het morgenmiddag in de veertiende rit van de olympische 1500 meter laten zien. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.”