Teamevent skiën dreigt spektakel zonder sterren te worden
Een spektakel wordt het zaterdag sowieso. Het teamevent alpineskiën lijkt in weinig op de ski-evenementen die sinds jaar en dag op de olympische agenda staan, al was het maar omdat deelnemers met z’n tweeën tegelijk van de berg af roetsjen. De skiërs zelf zijn echter kritisch. ,,Het is vast heel cool voor tv, maar geef mij de traditionele evenementen maar.”
Door Sander van Mersbergen
Voor mensen die het alpineskiën alleen tijdens de Spelen volgen, zal het in elk geval even wennen zijn. Tijdens het teamevent, dat zaterdag plaatsvindt, gaan skiërs met twee tegelijk van de piste af, worden voorrondes afgewerkt, en strijden mannen en vrouwen sámen om de eer van hun land.
Het nieuwe evenement moet het skiprogramma aantrekkelijker maken, bijvoorbeeld voor jonge kijkers. De vorm waarin geracet wordt – met twee skiërs tegelijk – is een kopie van de parallelslalom bij het snowboarden, en dat is niet toevallig. Waar snowboarden de afgelopen decennia een explosieve groei doormaakte, bleef skiën op de olympische kalender wat het was.
Het teamevent moet daar verandering in brengen. En het zou zomaar kunnen werken: spektakel lijkt gegarandeerd. De deelnemende landenteams, zestien in totaal, bestaan elk uit vier skiërs: twee mannen en twee vrouwen. In vier heats per wedstrijd nemen die het op een kort reuzenslalomparcours tegen elkaar op.
Punten
Wie het snelste is, verdient een punt voor zijn land. Wanneer beide skiërs vallen, verdient de skiër die het verst komt een punt. En als het na vier heats 2-2 is, worden de tijden bij elkaar opgeteld. De winnaar gaat naar de volgende ronde, totdat er twee teams overblijven die om goud strijden. De verliezers van de halve finales strijden om het brons.
Hoewel er een echte olympische plak te verdienen is, zijn niet alle skiërs even enthousiast over het onderdeel. Zo geeft Marcel Hirscher, die zich tijdens deze Spelen naar de legendestatus heeft geskied, er de voorkeur aan om zich in alle rust voor te bereiden op de wereldbeker. Ook de Amerikaanse sterren Lindsey Vonn, Ted Ligety en Mikaela Shiffrin doen niet mee.
,,Een olympische medaille is een olympische medaille”, zei Ligety voorafgaand aan de Spelen. ,,Maar ik denk niet dat een teamevenement ook maar een achtste van de betekenis heeft van een individuele medaille.”
Hirscher zegt dat het ‘een grote eer’ zou zijn om voor Oostenrijk te starten. ,,Maar het kan niet. Vier dagen later heb ik de reuzenslalom in Kranjska Gora (World Cup-wedstrijd in Slovenië, red.). Dan heb ik geen tijd voor voorbereiding, geen tijd voor herstel, geen tijd om aan de Europese tijd te wennen. Het zou dus fantastisch zijn om er bij te zijn, maar ik ben een professional. Het is niet mogelijk.”
Als atleten het ‘professioneel’ noemen om niet aan een olympisch onderdeel mee te doen, is een ding zeker: er moet nog wat zendingswerk verricht worden. Vonn: ,,Het is fantastisch dat er een nieuw evenement op de olympische kalender staat, maar als de belangrijkste skiërs niet meedoen, weet ik niet waar het goed voor is.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
Na chaos CL-finale hoopt Franse regering bij Spelen in Parijs op videobewaking met kunstmatige intelligentie
Met de chaos rond de Champions League-finale in Parijs nog vers in het geheugen, hoopt de Franse regering voor de komende Olympische Spelen in diezelfde stad op videobewaking met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). De Franse Senaat nam het voorstel dinsdag aan, maar tegenstanders vrezen een ‘Trojaans paard’ dat na de Spelen niet meer zal verdwijnen en de fundamentele rechten van burgers verder aantast. -
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Functie Elders voor bondscoach Jan Coopmans en 39 andere lukrake conclusies
Columnist Thijs Zonneveld blikt op geheel eigen wijze terug op de Winterspelen in Peking. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Sven Kramer nam in Peking afscheid op zijn Kramers
Columnist Thijs Zonneveld schrijft over het afscheid van Sven Kramer. De beste schaatser aller tijden die dit jaar liet zien dat hij soms ook maar een sterveling is.
-
Nog één keer nagenieten: dit zijn de mooiste olympische foto’s van Pim Ras
Pim Ras vertoefde de voorbije weken in Peking op schaatsbaan, in shorttrackhal, in de bergen bij ski- of snowboard, op de bobbaan of in het gewone leven in de Chinese metropool. Uit duizenden shots selecteerde de huisfotograaf van deze site een aantal van zijn mooiste foto’s. -
-
-
CAS moet oordelen over veelbesproken kunstrijdster Kamila Valieva: ‘Zit geen schot in de zaak’
Wereldantidopingbureau WADA heeft de zaak rond de Russische kunstrijdster Kamila Valieva doorverwezen naar het sporttribunaal CAS. Die moet gaan oordelen over de dopingaffaire rond de destijds 15-jarige Russin, die opspeelde tijdens de Winterspelen van Peking. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken?