Turnsters met vallen en opstaan richting Tokio
De samenstelling van de olympische turnselectie van vier vrouwen zal geen hamerstuk zijn voor de keuzeheren -en dames van de Nederlandse gymnastiekbond. Na de tweede en laatste kwalificatiewedstrijd in het Rotterdamse Topsportcentrum begon meteen het plussen en minnen.
Door Marcel Luyckx
Geen van de negen kandidaten kan terugkijken op twee vlekkeloze wedstrijddagen. Het meesterschap van Sanne Wevers op balk staat buiten kijf. Ze was twee keer de beste op haar favoriete toestel. De olympische kampioene van Rio de Janeiro mag ongetwijfeld haar titel verdedigen in Tokio. Ze is de enige Oranje-turnster met een reële kans op een medaille in de Japanse hoofdstad. Net als twee weken geleden had Wevers weer ruzie met de brug ongelijke leggers. Moest ze de vorige keer tot drie keer toe haar oefening onderbreken, dit keer hoefde ze maar één keer een noodlanding te maken. Om de grootste risico’s uit te bannen had Sanne Wevers terug gegrepen naar haar oude brugoefening.
Dochter Sanne was niet de enige pupil van coach Vincent Wevers die onderuit ging op de brug. Lieke Wevers moest ook al voortijdig beide voeten aan de grond zetten en Naomi Visser maakte net als Sanne Wevers een buiklanding. Positieve uitzondering was Vera van Pol, de enige van de negen olympische gegadigden die zaterdag een parcours aflegde zonder grote fouten.
Rentree Thorsdottir
Positief nieuws was ook de rentree van Eythora Thorsdottir na een zware enkelblessure, waardoor ze in april de EK in Bazel moest afzeggen. Haar enkel hield het bij de landing op sprong. Het was het startpunt van een sterke meerkamp. Ondanks een val van de balk vocht de turnster van PAX Haarlemmermeer, gecoacht door Patrick Kiens, een spannend duel uit met Van Pol om de dagzege.
Voor de afsluitende vloeroefening bedroeg het verschil minder dan 0.2 punt in het voordeel van Van Pol. Die bouwde op het afsluitende onderdeel de voorsprong uit tot ruim een half punt: 0.550. Gezien haar tweede plaats lijkt Thorsdottir net op tijd klaar voor Tokio.
Puntenaftrek Geurts
Elze Geurts, de verrassende winnaar van de eerste kwalificatie-meerkamp, vergooide een goed klassement op brug. Drie haperingen betekenden drie punten aftrek. De vraag is nu in hoeverre de selectiecommissie die ene mislukte oefening door laat wegen. Haar gebrek aan ervaring op internationale kampioenschappen spreekt ook niet in het voordeel van de powergirl uit Raalte.
Ongewis is hoe Geurts presteert onder druk op het hoogste niveau. Wat dat betreft kennen Sanne en Lieke Wevers, Eythora Thorsdottir en Vera van Pol het klappen van de zweep. Ze waren er alle vier vijf jaar geleden in Brazilië al bij.
Lees verder onder de foto
De vraag is ook hoe fit de turnsters uit de zware selectiestrijd komen. Lieke Wevers blesseerde bij een mislukte afsprong op balk haar linkerenkel. Zwaar ingetapet kon ze de meerkamp op vloer toch nog uitturnen. Thorsdottir moet ook maar afwachten hoe haar geplaagde enkel reageert op de eerste test sinds begin april.
Deurloo en Zonderland
Naar verwachting wordt de olympische teamselectie zondag aan het einde van de middag bekendgemaakt. Bij de mannen blijft de Nederlandse inbreng in Tokio beperkt tot twee rekstok-specialisten. Bart Deurloo plaatste zich al tijdens de WK van 2019 in Stuttgart. Epke Zonderland, de olympisch kampioen van 2012, kreeg pas afgelopen week zekerheid. De eindzege in het wereldbekerklassement leverde hem het felbegeerde ticket naar Tokio op.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Winterspelen
Bart Swings schenkt België historisch goud: ‘Hoop dat de Nederlanders me dit gunnen’
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Ook geen plak Bergsma
Indrukwekkende carrière van Sven Kramer voorbij na bijrol op massastart, goud voor Belg Swings
Sven Kramer, bij zijn afscheid, en Jorrit Bergsma hebben zich bij het onderdeel massastart op de Olympische Spelen in Peking niet kunnen mengen in de strijd om de medailles. Het goud was voor de Belg Bart Swings. Bergsma werd negende. Kramer sloot de laatste race uit zijn schaatscarrière af als zestiende. -
Olympische bytes
Willem-Alexander en Máxima feliciteren ‘uitzonderlijke’ Schouten, ‘Kramer de grootste allertijden’
De Olympische Winterspelen in Peking gaan richting het einde. In de rubriek olympische bytes struint de sportredactie het web voor je af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van de Nederlandse olympiërs, hun aanhang en de buitenlandse sterren. -
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige.
-
Vincent Wevers reageert op hoger beroep: KNGU komt afspraken niet na
-
-
-
PREMIUM
Nee, dit waren niet de beste Olympische Spelen ooit
De vrees dat de Winterspelen in Peking zouden worden beheerst door corona, bleek ongegrond. De bubbel werkte, maar tegen een hoge prijs. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.