Weergaloze Kjeld Nuis katapulteert zich naar goud op 1500 meter
VideoHij verprutste het jarenlang op de momenten dat het erom ging. Maar dat is nu allemaal voorbij. Kjeld Nuis overwon zichzelf en won de 1500 meter op de Spelen als debutant én favoriet.
Door Thijs Zonneveld
Alsof hij wordt gekatapulteerd. Bam, bam, bam – de eerste klappen zijn allemaal raak. Na één bocht vliegt hij al. Het eerste rondje gaat zo belachelijk hard dat je je afvraagt of Kjeld Nuis wel weet dat hij bezig is aan de 1500 meter, niet de 1000 meter.
Hij weet dat hij er in de laatste ronde een rekening voor gaat betalen. Maar hij heeft het er voor over. Nuis doet wat hij altijd doet: vol gas – en dan maar zien of hij de laatste honderden meters nog op zijn benen kan staan.
Het had een duel moeten worden, de 1500 meter voor mannen. Bij afwezigheid van Denis Joeskov (die een dure prijs betaalde voor een stickie van tien jaar geleden), zou het op de ijsbaan van Gangneung gaan tussen twee schaatsers die niet zouden misstaan in een boyband: Kjeld Nuis en Koen Verweij. Maar een duel werd het nooit. Doordat Verweij er geen pepernoot van bakt in de belangrijkste race van zijn leven, maar vooral omdat Nuis niemand in zijn buurt duldt.
Zijn raketstart (23,22), zijn eerste rondje (25,06) en zijn tweede ronde (26,61) geven hem zo’n grote voorsprong dat hij met gerust hart kan sterven in de slotronde. Op het laatste rechte eind kan hij zijn ene been nauwelijks meer voor het andere krijgen, maar dan is het goud al lang binnen. Hij is bijna een seconde sneller dan zijn Lotto-Jumbo-ploeggenoot Patrick Roest – die verrassend zilver pakt. Vlak daarachter misschien nog wel een grotere verrassing: de pas 18 jaar oude Zuid-Koreaan Min Seok Kim.
Zijn talent, zijn techniek en zijn brute kracht werden altijd al geroemd.
Voor Nuis is het de bekroning op een lang, lang traject. Zijn talent, zijn techniek en zijn brute kracht werden altijd al geroemd – hij faalde alleen te vaak op het moment dat het erom ging. Hij verkrampte omdat hij soms bang was om te verliezen - tot zijn eigen frustratie. Hij zocht psychologische bijstand, hij confronteerde zichzelf met zijn zwakke plekken en hij overwon ze. Vorig seizoen was de doorbraak, toen hij tweemaal wereldkampioen werd – ook al in Gangneung. Op deze Spelen is hij debutant, maar wel eentje die meteen de favorietenrol in zijn schoenen geschoven kreeg.
Natuurlijk, hij was zenuwachtig. En ja, hij voelde de druk. In de minuten voor de start kun je de stress van zijn gezicht scheppen. Maar hij gaat er mee om zoals een kampioen. Op het moment dat het starschot gaat is hij alles kwijt. Geen stress, geen faalangst, geen verkramping.
Nuis doet alles goed in zijn race. Ieder klap is raak, elke bocht valt hij aan. Hij bewaart de rust in zijn slag, hij graaft diep in zijn reserves.
Maar bovenal wint hij omdat hij durft te verliezen.
Bekijk hier alle video’s van Studio Korea, met interviews, voorbeschouwingen en reportages van onder anderen Thijs Zonneveld, Gianni Romme en Hidde van Warmerdam.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Fotoserie
Olympiërs krijgen warm welkom op Schiphol: ‘Mijn ouders zijn nog emotioneler dan ik’
De medaillewinnaars van de Olympische Spelen die maandag terugkeerden uit Peking zijn kort na aankomst gehuldigd. Dat gebeurde in het zogenoemde Holland Heineken (t)Huis, zoals dat afgelopen zomer met de medaillewinnaars van Tokio werd gedaan op het strand van Den Haag. Ditmaal was Hilton Schiphol de locatie waar de sporters een eerbetoon kregen. -
Marijke Groenewoud ondanks val naar olympische finale massastart, Irene Schouten eenvoudig door
Ondanks een val heeft Marijke Groenewoud bij de Olympische Spelen in Peking de finale gehaald van de massastart. De 23-jarige regerend wereldkampioene op dit onderdeel eindigde in haar halve finale als vijfde en dat was voldoende voor de eindstrijd. Daarvoor was een plek bij de beste acht noodzakelijk. Ook topfavoriete Irene Schouten plaatste zich. Ze finishte als vierde in de tweede halve finale. -
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Sven Kramer nam in Peking afscheid op zijn Kramers
Columnist Thijs Zonneveld schrijft over het afscheid van Sven Kramer. De beste schaatser aller tijden die dit jaar liet zien dat hij soms ook maar een sterveling is. -
PREMIUMColumn
Nuis versus Verweij: Dát is het titanengevecht dat je wil zien
AD-columnist Erben Wennemars kijkt uit naar de 1500 meter van vandaag. Hij zegt nu al stellig dat het een Nederlands feestje wordt, waarin hij Kjeld Nuis de voorkeur geeft boven Koen Verweij. -
Bergsma emotioneel na derde gouden plak Schouten: ‘Fantastisch wat Irene laat zien’
Het schaatstoernooi op de Olympische Winterspelen van Peking zit erop. Irene Schouten pakte op de massastart haar derde gouden medaille. Dat succes zorgde voor emoties bij ploeggenoot Jorrit Bergsma, die geen rol van betekenis speelde op de massastart.
-
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.