Zoveel verdienden de Nederlandse medaillewinnaars in Tokio
TeamNL keerde met een recordaantal medailles terug van de Olympische Spelen in Tokio. Sportief gezien fantastisch. Daarnaast verdienden de Nederlandse olympiërs voor elke gouden, zilveren en bronzen medaille ook nog een bonus. Sportkoepel NOC*NSF moet in totaal uiteindelijk iets meer dan 1 miljoen euro uitkeren.
Tien keer goud, twaalf keer zilver en veertien keer brons: nooit keerde Nederland met zó veel medailles huiswaarts als na de Olympische Spelen in Japan. En dan wacht er bij thuiskomst ook nog eens een mooie bonus van het NOC*NSF. Een gouden medaille levert een sporter namelijk 30.000 euro op. Bij zilver ontvangt de sporter 22.500 euro en bij brons 15.000 euro. Over de medaillebonus die een sporter verdient, moet hij of zij nog wel tot de helft aan de Belastingdienst afdragen.
Sifan Hassan is de grootverdiener van TeamNL. Puur kijkend naar bovenstaande getallen zou de topatlete 75.000 euro hebben verdiend met haar twee gouden medailles en haar ene bronzen medaille. In werkelijkheid is dat echter niet het geval vanwege een verdeelsleutel die NOC*NSF hanteert.
Sporters die meerdere medailles hebben gewonnen, krijgen alleen voor hun eerste medaille het volledige bedrag. Voor de tweede en de derde medaille krijgen ze respectievelijk twee derde en een derde van het bedrag. Naast Hassan veroverden ook baanwielrenners Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland, zwemmer Arno Kamminga en wielrenster Annemiek van Vleuten meerdere plakken.
Hassan verdiende dus niet 75.000 euro aan bonussen, maar 55.000 euro. Lavreysen krijgt iets minder dan Hassan, omdat hij bij het goud van de teamsprint het bedrag moet delen met zijn ploeggenoten. Zo houdt hij aan zijn drie medailles een bedrag over van 45.000 euro. Ook Van Vleuten is met goud en zilver goed voor 45.000 euro. Kamminga verdiende met zijn twee zilveren plakken uiteindelijk 37.500 euro. Hoogland ontvangt voor zijn gouden en zilveren medaille in totaal 30.000 euro.
Bonussen voor teamsporters
Ook voor teamsporters gelden weer andere bedragen. Het totale bedrag is afhankelijk van de grootte van het team. Het bedrag wordt namelijk vastgesteld op basis van de volgende rekensom: vergoeding voor individuele medaille maal de wortel van het aantal teamleden = het totaalbedrag voor de ploeg. Dat eindbedrag moet weer gedeeld worden door het aantal teamleden. Daarbij zijn er wel weer minimumbedragen vastgesteld.
De gouden hockeysters (zestien in totaal) ontvangen zo per speelster 11.000 euro, dat is het minimumbedrag dat door NOC*NSF is bepaald voor een olympiër die deel uitmaakt van een gouden team. De minimumbedragen voor zilver en brons zijn in dat geval respectievelijk 8000 en 5000 euro. Door de gehanteerde verdeelsleutel is het zo dat de roeiers van de gouden dubbelvier per individu iets meer dan de hockeysters ontvangen. Zij krijgen namelijk 15.000 euro per persoon.
NOC*NSF moet uiteindelijk na zestien dagen Olympische Spelen iets meer dan één miljoen euro uitkeren aan bonussen voor de medaillewinnaars.
Goud (10)
Annemiek van Vleuten (wielrennen, tijdrit)
Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers (roeien, dubbelvier)
Kiran Badloe (windsurfen)
Niek Kimmann (BMX)
Sifan Hassan (atletiek, 5.000 meter)
Harrie Lavreysen, Jeffey Hoogland, Roy van den Berg en Matthijs Büchli (baanwielrennen, teamsprint)
Shanne Braspennincx (baanwielrennen, keirin)
Harrie Lavreysen (baanwielrennen, sprint)
Hockeyvrouwen
Sifan Hassan (atletiek, 10.000 meter)
Zilver (12)
Gabriela Schloesser en Steve Wijler (handboogschieten, gemengd dubbel)
Arno Kamminga (zwemmen, 100 meter schoolslag)
Melvin Twellaar en Stef Broenink (roeien, dubbeltwee mannen)
Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester (roeien, vier-zonder vrouwen)
Tom Dumoulin (wielrennen, tijdrit)
Annemiek van Vleuten (wielrennen, wegwedstrijd)
Arno Kamminga (zwemmen, 200 meter schoolslag)
Sharon van Rouwendaal (10 km openwaterzwemmen)
Anouk Vetter (atletiek, zevenkamp)
Jeffrey Hoogland (baanwielrennen, sprint)
Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Tony van Diepen, Ramsey Angela en Jochem Dobber (atletiek, 4x400m)
Abdi Nageeye (atletiek, marathon)
Brons (14)
Anna van der Breggen (wielrennen, tijdrit)
Sanne van Dijke (judo, tot 70 kilogram)
Roos de Jong en Lisa Scheenaard (roeien, dubbeltwee)
Marieke Keijser en Ilse Paulis (roeien, lichte dubbeltwee vrouwen)
Merel Smulders (BMX)
Marit Bouwmeester (zeilen, Laser Radial)
Annemiek Bekkering en Annette Duetz (zeilen, 49erFX)
Femke Bol (atletiek, 400 meter horden)
Maikel van der Vleuten (paardensport, springen individueel)
Emma Oosterwegel (atletiek, zevenkamp)
Nouchka Fontijn (boksen, middengewicht)
Sifan Hassan (atletiek, 1.500 meter)
Harrie Lavreysen (baanwielrennen, keirin)
Kirsten Wild (baanwielrennen, omnium)
Bekijk hieronder onze video’s over de Olympische Spelen.
Beluister hieronder onze olympische podcasts.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Medaillespiegel: TeamNL eindigt in Tokio op recordaantal van 36 medailles
Nederland heeft 36 medailles binnengehaald op de Olympische Spelen in Tokio. Daarmee is het oude record van Sydney 2000 ruimschoots verbroken. Destijds haalde TeamNL in Australië 25 medailles. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
PREMIUMTerugblik
Heel even leek dit sportfeest de geschiedenis in te gaan als een enorme oranje sof
Een recorddag met 8 medailles bleek na een stroeve start de aankondiging van geweldige Zomerspelen voor Nederland. Met Harrie Lavreysen als sprintkoning, talent op vele disciplines en olympische kampioenen mét allemaal een verhaal. Niemand leek er zin in te hebben, maar nu kunnen we er geen genoeg van krijgen. -
IOC-baas Thomas Bach krijgt de wind van voren na forse kritiek op coach Valieva
De stevige kritiek van Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), gisteren op het gedrag van het begeleidingsteam van Kamila Valieva is de coach van de veelbesproken Russische kunstrijdster, Eteri Toetberidze, niet in de koude kleren gaan zitten. Ook klinken uit Rusland felle woorden over de uitval van Bach, die na de vrije kür donderdag het optreden van de Russen hekelde. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen?
-
PREMIUM
Nee, dit waren niet de beste Olympische Spelen ooit
De vrees dat de Winterspelen in Peking zouden worden beheerst door corona, bleek ongegrond. De bubbel werkte, maar tegen een hoge prijs. -
-
-
IOC wil geen Russische en Belarussische sporters bij wedstrijden
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil dat sportbonden wereldwijd geen sporters uit Rusland en Belarus mee laten doen aan evenementen. Het overkoepelende sportcomité zegt dat besluit te hebben genomen vanwege ‘de integriteit van de sport en de veiligheid van deelnemers’. -
PREMIUM3
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.