Volledig scherm
De gemeente wil 104 bomen kappen langs de Veenstraat in Molenschot, tussen de Rijksweg N282 en de kern van het dorp. Oranje stippen op de stammen lijken aan te geven welke bomen moeten wijken. © Pix4Profs / Johan Wouters

104 bomen plat aan de Veenstraat in Molenschot

MOLENSCHOT - Ruim 100 van de 250 bomen langs de Veenstraat in Molenschot worden gekapt. Volgens de gemeente Gilze en Rijen is een groot gedeelte van het loof in dermate slechte staat dat alleen de kettingzaag nog uitkomst biedt.

De Veenstraat verbindt het dorp Molenschot met de N282, de provinciale weg tussen Breda en Tilburg. Aan weerszijden van de karakteristieke laan, die geplaveid is met kasseien, staan grote bomen. 69 exemplaren zijn ziek of zorgen door wortelopdruk voor gevaarlijke situaties. Hierdoor zitten er flinke bobbels en kuilen in het wegdek die voor weggebruikers erg vervelend zijn. Bovendien verdringen de bomen elkaar waardoor er te weinig leefruimte overblijft. 

Noodzakelijk

Volgens de gemeente moet er wat gebeuren. ,,Groot onderhoud is noodzakelijk. We hebben een aanpak gemaakt voor een veilige laanstructuur met gezonde bomen in de komende decennia. Die aanpak hebben we voorgelegd aan inwoners van Molenschot", zo laat de gemeente in een persbericht weten.

Quote

Door de bomenlaan te dunnen, krijgen de bomen die blijven staan meer water en voedings­stof­fen beschik­baar.

Aletta van der Veen, wethouder

De inwoners hebben uiteindelijk gekozen voor de variant waarbij de levensverwachting van de bomen die overblijven het hoogst is. Die aanpak houdt in dat 104 exemplaren sneuvelen. Dat is nodig om de overige bomen de ruimte te geven verder te kunnen groeien. Wethouder Aletta van der Veen licht toe: ,,Door de bomenlaan te dunnen, krijgen de bomen die blijven staan meer water en voedingsstoffen beschikbaar. De laan als geheel krijgt daarmee een hogere toekomstverwachting. Door de bomen zoveel mogelijk om en om te kappen, blijft het historische laanbeeld behouden. De overige bomen krijgen een onderhoudsbeurt, waarbij dode takken verwijderd worden."

Herplantplicht

Voor de kap van 84 van de 104 bomen is toestemming van de provincie Noord-Brabant noodzakelijk. Voor de overige exemplaren dient de gemeente een kapvergunning aan zichzelf te verlenen. Wel bestaat er voor die laatste groep een herplantplicht. Reden dat er op een andere plek in de gemeente 20 nieuwe bomen worden neerzet.