Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

350.000 kilo restafval zoek in Gilze en Rijen

GILZE - Het invoeren van een nieuwe manier van afval inzamelen heeft de hoeveelheid restafval die inwoners van de gemeente Gilze en Rijen inleveren meer dan gehalveerd. Dat komt voor een groot deel doordat bewoners beter scheiden. Maar 350.000 kilo restafval die in 2017/2018 nog wel werd ingezameld, is zoek. Wethouder Ariane Zwarts heeft geen sluitende verklaring waar die zijn gebleven.

Inwoners zetten sinds halverwege 2018 alleen nog hun bakken voor plastic en metaal, papier en gft aan de straat. Hun restafval stoppen ze in ondergrondse containers die open gaan met een milieupas. Via die pas wordt geregistreerd hoe vaak het restafval wordt aangeboden en volgt een rekening. 

Deze vorm van inzamelen heeft de hoeveelheid afval, die per persoon per jaar wordt aangeboden, laten dalen van 142 naar 73 kilo. Alle politieke partijen spreken eerder deze week hun complimenten uit aan de inwoners daarvoor. Maar ondanks dat de hoeveelheden apart ingezameld gft, plastic en metaal, textiel, luiers en papier flink zijn gestegen, is 350.000 kilo restafval zoek. 

Milieustraat

Uit een evaluatie komt wel naar voren dat de hoeveelheid afval die wordt aangeboden bij de milieustraat met 300 ton is toegenomen. Vooral de partij hout (+136 ton) groeit fors.

Uit de evaluatie blijkt bovendien dat 1.900 uitgedeelde milieupassen niet worden gebruikt, dat komt neer op ongeveer vijftien procent van alle huishoudens in de gemeente. Gek genoemd stijgt volgens de gemeente het aantal illegale dumpingen niet. 

Quote

Maar als het gaat om het afval dat zoek is, dan kunnen we daar niet exact te vinger opleggen.

Ariane Zwarts, wethouder

Alle partijen willen weten van wethouder Zwarts hoe het zit met de niet-gebruikte passen en de hoeveelheid restafval die kwijt is. ,,Vanwege privacyregels mogen we wellicht niet nagaan wie wel of niet aanbiedt. Maar we bezien wat we daarin kunnen doen. Maar als het gaat om het afval dat zoek is, dan kunnen we daar niet exact te vinger opleggen.”

Dump in buurgemeenten

Volgens woordvoerder Jeroen Leemans blijkt uit ervaringen elders in het land dat ook daar restafval 'verdwijnt'. Mogelijke verklaringen daarvoor zijn dat de hoeveelheid illegaal afgevoerd bedrijfsafval via de gemeentelijke inzameling afneemt. Ook slaan mensen thuis afval op, voeren dat via bouw- en sloopafvalcontainers af of bieden het aan bij kringloopwinkels. Dump in buurgemeenten en openbare afvalbakken komt ook voor.

  1. Boerenleven
    Boerenpraat

    Boerenle­ven

    MADE - Wanneer je een boer vraagt uit te leggen wat zijn beroep inhoudt, zal hij al snel zeggen dat boeren geen beroep is. Het is een manier van leven. Het wonen, leven en werken op een boerderij is veel meer met elkaar verweven dan bij welk ander vak ook. Natuurlijk, ook in het midden- en kleinbedrijf (mkb) en bij thuiswerkers ligt wonen en werken vaak dichtbij elkaar. Maar vooral de levende have, het weer en het wisselen van de seizoenen maken het leven op een boerderij erg onvoorspelbaar.