Volledig scherm
De tunnelbak. © Google Maps / Streetview

Bovensteweg vier weken dicht door aanpak tunnelbak

OOSTERHOUT - Een deel van de Bovensteweg is deze zomer vier weken afgesloten voor verkeer. Het stuk tussen de Burgemeester Elkhuizenlaan en de A27 is van 10 augustus tot 9 september niet toegankelijk. Dat heeft de gemeente Oosterhout deze week laten weten aan buurtbewoners. 

Aanleiding voor de afsluiting zijn werkzaamheden aan de tunnelbak. Al enige tijd ervaren omwonenden geluidsoverlast vanwege de voegovergangen. De Bovensteweg is de verbinding van de A27 richting Den Hout en bedrijventerrein Weststad en geldt als een van de drukste wegen van Oosterhout. 

Snelheidsverlaging

De gemeente kondigde al eerder aan de geluidsoverlast aan te pakken. Sinds april is er al een tijdelijke snelheidsverlaging in het deel nabij de tunnelbak: van 70 naar 50 km per uur. 

Samen met aannemer Heijmans Infra BV is gekeken naar diverse maatregelen om de geluidshinder te bestrijden. ,,Er is gekozen om van de huidige rijbaan tien centimeter beton uit het wegdek te breken”, laat de gemeente weten. ,,Na het verwijderen van de rijbaan zullen verschillende lagen asfalt worden aangebracht. De voegen worden van een speciaal ‘rekbaar‘ asfalt gemaakt. Er blijven voegen zichtbaar, maar deze zullen een stuk minder hoorbaar zijn.”

‘Jaarlijks onderhoud nodig‘

Volgens de gemeente blijven voegen nodig. ,,Dat is een van de redenen waarom we de geluidsoverlast niet in z'n geheel weg kunnen nemen.“ Er is bekeken of onzichtbare voegen mogelijk waren, maar dat bleek geen optie. ,,Door deze omstandigheden is jaarlijks onderhoud nodig aan de tunnelbak en het asfalt. De eerste jaren beperkt zich dat tot het bijwerken van de voegovergangen.”

De werkzaamheden vinden tegelijk plaats met een deel van het N629-project. Ook dat werk wordt door Heijmans gedaan. Het gaat dan specifiek om de aansluiting met de A27, later volgt de aanleg van de nieuwe N629 richting Dongen. De gemeente verwacht tijdens het werk aan de Bovensteweg ‘enige overlast voor omwonenden‘. ,,Met name het hakken van het beton zal veel lawaai met zich meebrengen.” Ook zijn er omleidingen ingesteld, die mogelijk tot vertraging leiden.