Volledig scherm
© Marcel van Dorst

Brabander verdacht van cokesmokkel met straatwaarde van 150 miljoen

De directeur van transportbedrijf Van Wanrooy in Oosterhout is gisteren aangehouden voor de smokkel van liefst 3500 kilo cocaïne met straatwaarde van zeker 150 miljoen euro. Ook drie medewerkers en een ex-medewerker van het bedrijf zitten vast.  

De drugs werden afgelopen weekeinde in zeecontainer in de haven van Antwerpen onderschept. De coke zat verstopt tussen een partij bananen uit Zuid-Amerika, met eindbestemming het transportbedrijf in Oosterhout. 

Op gezag van het Openbaar Ministerie volgde de Nederlandse politie de container die op een vrachtwagen naar een bedrijventerrein in Oosterhout werd vervoerd. Daar hielden agenten behalve de directeur van het bedrijf ook de 54-jarige chauffeur van de vrachtwagen uit het Belgische Trunhout, een 58-jarige man en 31-jarige vrouw uit Oostenhout aan. Zij waren net begonnen met het inspecteren van de lading. 

Later op de dag werd in Woerden een 31-jarige Rotterdammer gearresteerd. Op verschillende locaties heeft de politie huiszoekingen verricht. Daarbij zijn onder meer administratie en gegevensdragers in beslag genomen. De officier van justitie van het Landelijk Parket moet nog beslissen wie donderdag aan de rechter-commissaris wordt of worden voorgeleid.

Hele slechte B-film

Quote

We zijn enorm geschrok­ken van hetgeen er is gebeurd. Dag mag duidelijk zijn. Dit voelt als een hele slechte B-film

Mario Heeren, Van Wanrooy Transport

Financieel directeur Mario Heeren van Van Wanrooy Transport vertelt dat de inval heeft plaatsgevonden in een pand dat weliswaar van het bedrijf is, maar dat op dit moment wordt verhuurd aan derden. Aan wie, wil hij niet zeggen. ,,We zijn enorm geschrokken van hetgeen er is gebeurd. Dat mag duidelijk zijn. Dit voelt als een hele slechte B-film. Ik kan in het kader van het onderzoek verder geen inhoudelijke mededelingen doen. We verlenen onze volledige medewerking aan het onderzoek van justitie. Als bedrijf hebben we niks te verbergen."

Heeren wil wel benadrukken dat de continuïteit van het transportbedrijf is gewaarborgd. ,,Onze klanten krijgen in ieder geval de service die ze van ons zijn gewend."

Perzik

Eind 2013 sprak de Rotterdamse rechtbank de directeur van Van Wanrooy Transport vrij van betrokkenheid bij de smokkel van 2.500 cocaïne. Die smokkel kwam in juni 2011 aan het licht, de voorraad coke werd onderschept in de haven van Rotterdam. De drugs zaten verstopt tussen blikken perziken in een container die met een schip vanuit Ecuador was aangevoerd. Het fruit belandde via een andere vervoerder op het terrein van Van Wanrooy in Oosterhout. Drie maanden zat de directeur. Het Openbaar Ministerie eiste uiteindelijk vrijspraak.