Volledig scherm
© RV

Dertien koninklijke onderscheidingen in de gemeente Oosterhout

OOSTERHOUT – De Oosterhout is liefst 12 personen rijker die zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau mogen noemen. Ook werd een iemand bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nasau.

Zij kregen dat vrijdag te horen. Het opspelden van de koninklijke onderscheiding gebeurt op een later moment vanwege corona.

Kees-Jan Weber (62) uit Oosterhout - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Kees-Jan Weber 
Lintjesregen 2020 Oosterhout
Volledig scherm
Kees-Jan Weber Lintjesregen 2020 Oosterhout © privéfoto

Veertig jaar actief als reservist binnen Defensie, kreeg vrijdag een telefonische felicitatie van de minister. Momenteel werkzaam als Officier Nationale Taken SR binnen Nationale Operaties van de 13de Lichte Brigade in Oirschot. Weber was in 1990 een van de oprichters van Duikteam De Watergeuzen in Etten-Leur, waarvan hij acht jaar voorzitter was.

Bert Schuur (73) uit Oosterhout - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Bert Schuur
Volledig scherm
Bert Schuur © Pix4Profs/Jan Stads

Was actief in de Protestantse Gemeenschap en haar voorgangers in Emmeloord en Yerseke. Schuur was president kerkvoogd van de Hervormde Gemeenschap en acht jaar Diaken van de Protestantse Kerk in Nederland. Politiek actief voor het CDA: negen jaar gemeenteraadslid, twee jaar afdelingsvoorzitter. Daarnaast was hij zes jaar voorzitter van het Ouderen Platform Oosterhout.

Jan Schippers (70) uit Oosterhout - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Jan Schippers.
Volledig scherm
Jan Schippers. © Privéfoto

Meerdere functies gehad voor het openluchttheater en de Openluchtspelgroep Oosterhout. Schippers was van 1976 tot 2014 leraar Nederlands op het Oelbertgymnasium, gaf op verzoek van de oudervereniging in de avonduren lessen kunstgeschiedenis. Sinds 1999 bestuurslid van de Stichting Niel Steenbergen en Oosterhout en sinds twee jaar docent cultuur aan de Oosterhout Academie.

Wadec Salewicz (74) uit Oosterhout - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

74, Wadec Salewicz, zoon Poolse bevrijder / oud-strijder Michal Salewicz

foto Bert Teunissen

75 jaar vrijheid 2020
Volledig scherm
74, Wadec Salewicz, zoon Poolse bevrijder / oud-strijder Michal Salewicz foto Bert Teunissen 75 jaar vrijheid 2020 © Bert Teunissen

Salewicz was van 1970 tot 1992 als tamboermaître het boegbeeld van Show- en Drumband Excelsior. In Oosterhout organiseerde hij de Taptoe Exbando, sinds 1980 is hij betrokken bij de jaarlijkse herdenkingen op het Pools Ereveld. Daarnaast actief als vrijwilliger in het Generaal Maczek Museum in Breda en bestuurslid van de Vereniging 1e Poolse Pantserdivisie Nederland.

Jan Pheninckx (67) uit Den Hout - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Jan Pheninckx
Volledig scherm
Jan Pheninckx © Pix4Profs/Jan Stads

Sinds 1988 betrokken bij de organisatie van het Houtse carnaval, lid van de Raad van Elf en muzikant bij De Rose Panters. Sinds 2004 actief de Stichting Dorpshuis Den hout en sinds de oprichting in 2011 bestuurslid bij de Erfgoedstichting Den Hout. Betrokken bij grote evenementen als Paaspop en de Jaarmarkt.

Cees Loonen (71) uit Oosterhout - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Cees Loonen
Volledig scherm
Cees Loonen © Pix4Profs/Jan Stads

Al 25 jaar actief voor Stichting Sovak in Terheijden. Hij rijdt de bus bij uitstapjes, begeleidt cliënten die zich buitenshuis begeven en is betrokken bij diverse festiviteiten. Loonen is 25 jaar lang coach en begeleider van het G-team van SV Terheijden, sinds vijf jaar is hij vrijwilliger bij het zandsculpturenfestival in Oosterhout.

Ineke Valkenburg-Govaerts (63) uit Oosterhout - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Ineke Valkenburg
Volledig scherm
Ineke Valkenburg © Pix4Profs/Jan Stads

Valkenburg-Govaerts is als vrijwilliger bij Theek 5 het gezicht en aanspreekpunt voor bezoekers, begeleidt cursisten en doet allerlei werkzaamheden. Zij was vrijwilliger op het Voorbereidingsplein van het Oosterhoutse Amphia, gaf tien jaar taallessen aan vluchtelingen, begeleidde zeven jaar ouderen in zorgcentrum Oosterheem. En was tien jaar mantelzorger voor een ouder echtpaar met gehandicapte zoon.

Chrétien Brandt (69) uit Oosterhout - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Chretien Brandt
Volledig scherm
Chretien Brandt © Pix4Profs/Jan Stads

Brandt was van 1987 tot 2000 lid van de Raad van XI, vicevoorzitter en voorzitter van de Oosterhoutse Carnavalsstichting De Smulnarren. Tien jaar was hij voorzitter van Herensociëteit De Eendragt. Hij was in 1996 mede-initiatiefnemer voor het Parkfeest en is tot op de dag van vandaag vrijwilliger. En een van de initiatiefnemers voor de IJsmarkt. Van 2016 tot 2018 was hij voorzitter van de Stichting IJsmarkt.

Simon Breeman (84) uit Oosterhout - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

OOSTERHOUT. Foto Pix4Profs/Jan Stads
Oosterhout, lintjesregen in Coronatijd.
Simon Breeman
Volledig scherm
OOSTERHOUT. Foto Pix4Profs/Jan Stads Oosterhout, lintjesregen in Coronatijd. Simon Breeman © Pix4Profs/Jan Stads

Breeman was een van de dragende krachten achter Tennisvereniging Strijdo. Vijftien jaar als vicevoorzitter. Meer dan twintig jaar zorgde hij voor een gezonde financiële basis via het werven van sponsoren. Hij is tevens de drijvende kracht achter Bridgeclub de Brink Bridgers. Sinds 2000 organiseert hij als wedstrijdleider alles rondom de bridgeavonden van de vereniging. Sinds 1998 is hij actief voor de medebewoners van appartementengebouw De Ruiter.

Jack van der Heijden (76) uit Oosterhout - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Jack van der Heijden
Volledig scherm
Jack van der Heijden © Pix4Profs/Jan Stads

Verenigingsman in hart en nieren. Van der Heijden is 65 jaar lid van voetbalvereniging TSC. Eerst als sporter en sinds 1985 als vrijwilliger. Hij heeft zich ingezet als scheidsrechter, leider van het dameselftal, kantinemedewerker, schoonmaker en toernooicommissaris. Wekelijks is hij actief voor zijn ‘cluppie’ bij het wedstrijdsecretariaat, maakt samen met anderen de planning van wedstrijden, doet de bestellingen voor de horeca en leidt jonge scheidsrechters op.

Ad van Iersel (72) uit Oosterhout - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Ad van Iersel
Volledig scherm
Ad van Iersel © Pix4Profs/Jan Stads

Van Iersel zet zich sinds eind jaren zeventig van de vorige eeuw in voor de Christelijk Gereformeerde Kerk ‘s Gravenmoer. Hij is al bijna 32 jaar actief als ouderling, scriba en diaken. Hij verzorgt het drukwerk van het maandblad en van liturgieën bij speciale diensten. Hij was actief in de Zendingscommissie. Sinds 2004 is hij bestuurslid van Zangvereniging Excelsior. Sinds drie jaar als voorzitter. En vrijwilliger in Woonzorgcentrum Elzenhoven.

Hans Kops (60) uit Oosterhout - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Hans Kops
Volledig scherm
Hans Kops © Pix4Profs/Jan Stads

Kops is al bijna dertig jaar van grote waarde voor de Scouting Mariagroep in Oosterhout. Hij was leider van verschillende speltakken en verzorgt de laatste jaren de blokhut en het gehele omliggende terrein. Hij maakt de kampkisten in orde, zorgt voor het bijhouden van de spullen voor de speltakken en draaide mee met diverse groepsactiviteiten. Sinds 2016 actief in het tuinonderhoud van museum Oud Oosterhout.

Jos Ligtvoet (79) uit Oosterhout - Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Jos Ligtvoet.
Volledig scherm
Jos Ligtvoet. © privéfoto

Met hart en ziel is Ligtvoet ruim 12,5 jaar voorzitter van de Stichting Molen Victoria geweest. Hij heeft zich met grote betrokkenheid ingezet voor de restauratie van de molen en andere belangrijke bouwwerken in Oosteind. Bijvoorbeeld bij de begeleidingsgroep rond de restauratie van de kerk en de renovatie van Oostquartier. Hij was 25 jaar lid van de Vereniging Belangen Oosteind en vijf jaar voorzitter van Buurtvereniging De Omloop.

  1. Tevredenheid over meevallen tekort gemeente Dongen

    Tevreden­heid over meevallen tekort gemeente Dongen

    DONGEN - “We zijn op tijd begonnen met ombuigingen, anders had het tekort op kunnen lopen tot drie miljoen”, zegt de Dongense wethouder René Jansen. Gisteren presenteerde hij de jaarcijfers over 2019. “Als ik zie waar we vandaan komen, kan ik alleen maar tevreden zijn. We hebben een olietanker bij wijze van spreken een slag laten draaien. We hadden zelfs de begroting in balans kunnen hebben. Maar de pensioenregeling voor politieke ambtsdragers en het sociaal domein bleken onvoorspelbare grootheden te zijn. Toch zijn we ons niet rot geschrokken.”