De Mosselaar in Rijen.
Volledig scherm
De Mosselaar in Rijen. © Google Streetview

Drie ton voor aanpak boomrijke straten in Rijen die met wortelproblemen kampen

De wortels van bomen zorgen in een aantal straten in Rijen voor de nodige problemen. Ze veroorzaken onder meer verzakkingen en bulten in het wegdek. Reden voor de gemeente ruim drie ton uit te trekken om de bestrating aan te pakken.

De zogeheten wortelopdruk doet zich voor in zeven straten in Rijen- Noordoost. Het gaat om de Riekevoort, Mosselaar, Doornbos, Zaaren, Sterkenhoeve, Wouwerbroek en Breebroek.

,,Het probleem van de wortelopdruk moeten we aanpakken. De straten zijn zo'n dertig jaar geleden aangelegd en toe aan een grote opknapbeurt. In de afgelopen dertig jaar is er veel veranderd. De klimaatverandering stelt meer en andere eisen aan straten. Daarom willen we samen met inwoners toewerken naar een duurzame herinrichting. Zodra de gemeenteraad het geld beschikbaar heeft gesteld, kunnen we aan de slag met de voorbereidingen", zegt wethouder Aletta van der Veen van de gemeente Gilze en Rijen.

Fietsvriendelijke inrichting

De inschatting is dat het werk ongeveer 315.000 euro kost. Daarbij neemt de gemeente meteen ook wat andere zaken mee die op de rol staan. Zo wordt de riolering waar nodig opgeknapt en kabels en leidingen verlegd. Boven de grond zet de gemeente in op een groene, veilige en fietsvriendelijke inrichting. Dit jaar gebruikt Gilze en Rijen om de plannen uit te werken en voor te bereiden. 

In 2021 worden de werkzaamheden daadwerkelijk uitgevoerd. ,,Om alles zorgvuldig voor te bereiden en de overlast voor de wijk tijdens de uitvoering te beperken, doen we dat straat voor straat", aldus de wethouder.

Op 10 maart vergadert de raadscommissie Ruimte over het voorstel van het college van B en W. Het is op 23 maart 2020 aan de gemeenteraad om er een besluit over te nemen.