Volledig scherm
© Johan Wouters / het fotoburo

Drimmelen krijgt kaart voor bomen

Waardevolle bomen in alle dorpen van de gemeente Drimmelen komen volgend jaar op een bomenkaart te staan. De raad is positief over de pilot van de waardevolle bomenkaart in Hooge Zwaluwe en geeft hiermee toestemming om de kaart voor de hele gemeente te introduceren.

Het mes snijdt met de kaart aan twee kanten: waardevolle bomen worden beter beschermd en het kapbeleid wordt versimpeld. Bomen die niet op de kaart staan, kunnen vergunningsvrij worden gekapt. Van bomen die wel op de kaart staan, zo'n 75 procent, wordt met inspraak van externe partners de kapaanvraag beoordeeld.

Afgelopen week stelde raad de uitgangspunten voor de bomenkaart vast, dat onderdeel is van het integrale groenbeleidsplan. Een boom met minimaal 35 punten is waardevol genoeg om erop te komen.

Duurzaamheid

Bomen verdienen punten op criteria als duurzaamheid, stamdiameter, ruimtelijke betekenis en levensverwachting.

Duurzaamheid weegt in dit uiteindelijke voorstel zwaarder, dit op verzoek van onder andere de PvdA tijdens de opinieronde. ,,Waar eerst twee punten behaald konden worden, zijn dat er nu tien'', zegt wethouder Jan-Willem Stoop hierover.

Middels een amendement hoopt de partij duurzaamheid nog zwaarder te kunnen laten meetellen in de totaalscore, maar deze wordt niet voldoende ondersteund.

De door de raad gevraagde herplantplicht is nu ook in het plan opgenomen: fysieke herplant op eigen grond of een financiële herplant waarbij er een bedrag wordt gestort in een gemeentelijk groen- of bomenfonds is mogelijk.

Herplant

Maar onder andere Combinatie Algemeen Belang (CAB) blijft wel kritisch over het onderhoud: ,,Je kan bomen terugplaatsen, maar dan moet er vooral de eerste jaren aandacht aan worden gegeven, anders heeft de herplant geen zin.''

De herplantmogelijkheden worden meegenomen bij de uitwerking van de APV. De waardevolle bomenkaart voor de hele gemeente moet in 2020 klaar zijn. Er is voor komend jaar 60.000 euro vrijgemaakt.

  1. Petitie naar minister: alternatief voor autoweg langs Kloosterhoeve

    Petitie naar minister: alterna­tief voor autoweg langs Klooster­hoe­ve

    RAAMSDONKSVEER - 5300 Handtekeningen heeft de SVP in de gemeente Geertruidenberg al opgehaald. En nog voor het eind van het jaar zijn het er 6000, is de verwachting. Gebundeld in een petitie worden die verzonden aan minister Cora van Nieuwenhuizen en de Tweede kamer. De boodschap: er moet een alternatief komen voor de autoweg die na de verbreding van de A27 langs de Kloosterhoeve in Raamsdonksveer komt te liggen.