Een koud kunstje: zo voorkomt Erik van Oosterhout dat zijn koeien gestolen worden
Column boerenpraatMADE - Erik van Oosterhout schrijft elke drie weken over het leven op de boerderij. Deze week legt hij uit hoe hij zorgt dat hij zijn koeien uit elkaar kan houden én ze niet gestolen worden.
Delen per e-mail
Hoewel carnaval allemaal wat anders verliep dan we normaal gewend zijn, was de donderdag erna weer als vanouds gevuld. Dat is de jaarlijkse dag waarop we het jongvee dat nog geen ‘bilnummer’ heeft, voorzien van een koudmerk.
Brandmerken mag in Europa niet
Waarschijnlijk heeft u in westernfilms weleens de jaarlijkse round-up gezien. De dag in het najaar dat het vee van de prairies komt en door cowboys naar de juiste eigenaar gedreven wordt. De jonge dieren die het afgelopen jaar geboren zijn, krijgen dan een brandmerk om te weten tot welke ranch ze behoren. Brandmerken mag in Europa niet. Gelukkig niet denk ik dan, want koudmerken is op alle manieren mooier. Alleen heb je daar spullen voor nodig die in het Wilde Westen niet voor handen zijn.
Koudmerkstempels zijn bronzen nummers die je in een badje van methanol en droogijskorrels zet. Dit droogijs is bevroren koolzuurgas, wat ondertussen vele toepassingen kent. Als het ontdooit, krijg je geen smeltwater en dat is vaak erg handig. Dit droogijs heeft een temperatuur van 79,8 graden onder nul en de methanol krijgt dezelfde temperatuur, terwijl het nog niet bevriest.
‘Bijzonder fenomeen’
Dan krijgen we te maken met een bijzonder fenomeen. Wanneer je deze koude bronzen nummers 30 seconden op de zwarte of rode vacht van een koe drukt, vallen binnen enkele weken daar de gekleurde haren uit. Daar komen witte voor terug. De diepe kou werkt binnen enkele seconden verdovend, zodat de koe er weinig tot geen last van heeft, maar er wel een zeer mooi eeuwig nummer voor terugkrijgt.
Door de koudmerken zijn onze koeien herkenbaar en laten dieven ze staan
En dat is in veel opzichten erg handig. Ruim 40 jaar geleden zijn we begonnen met koudmerken toen hier in de polder veel veediefstallen plaatsvonden. Ook bij ons werden vier drachtige koeien gestolen. Door de koudmerken zijn onze koeien herkenbaar en laten dieven ze staan.
Uniek nummer
Iedere bonte koe heeft een verschillende aftekening en vroeger werden die op een schets ingetekend. Dat was dan tevens je eigendomsbewijs. In de jaren 90 kwamen er veel eenkleurige vleeskoeien, ook onze witrikken zijn erg moeilijk van elkaar te onderscheiden. Daarom zijn toen de gele oorbellen met uniek nummer ingevoerd. Alleen zijn deze oorbellen bijvoorbeeld tijdens het melken niet te zien, omdat je dan alleen de achterkant van de koe in beeld hebt. Terwijl een goede herkenbaarheid fouten en misverstanden voorkomt. Koudmerken biedt de oplossing daarvoor.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
‘Bypass’ moet Hooge Zwaluwe verlossen van sluipverkeer, maar: ‘er is meer nodig’
HOOGE ZWALUWE - Het lintdorp Hooge Zwaluwe ligt op een drukke sluiproute. Een bypass zou de verkeersdruk in het dorp moeten verminderen, maar lang niet alle bewoners zien deze nieuwe weg zitten. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’. -
Scheefwonen Dongen ‘lastig tegen te gaan’
DONGEN - Uit een onderzoek van de regionale rekenkamercommissie naar de huurmarkt in Dongen blijkt dat 19 procent van de huurders in een te goedkope woning zit. Maar volgens wethouder Eline van Boxtel (wonen) is dat probleem moeilijk op te lossen. -
PREMIUM
Ophef over aanbesteding monumentale Brug van Jannezand
HANK - Heeft de gemeente Altena fouten gemaakt in de aanbesteding van de restauratie van de Brug van Jannezand bij Hank? Enkele raadsleden zijn er nog altijd niet van overtuigd dat de gunning volgens de regels is verlopen. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij.
-
Keel van agent dichtgeknepen bij aanhouding in Raamsdonksveer
RAAMSDONKSVEER - Een agressieve man heeft zondagochtend in Raamsdonksveer bij zijn aanhouding de keel van een agent dichtgeknepen. De 28-jarige bewoner uit dit dorp wordt ervan verdacht meerdere auto's vernield te hebben aan de Haven. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Gilze betaalt extra voor droge voeten: ‘Deze oplossing is duurzaam, waarom zo negatief?
GILZE - De gemeenteraadsfractie van D66 is blij met de opknapbeurt en verduurzaming van het Bisschop de Vetplein in Gilze, maar niet met de 281.000 euro die er volgens de partij bovenop het 810.000 euro kostende project extra wordt uitgetrokken voor de afvoer van regenwater. Wethouder Aletta van der Veen (Kern ’75) snapt niets van al die geuite kritiek.