Volledig scherm
In café De Polderpub in Lage Zwaluwe hebben zich vijf teams verzameld. © Caroline Van Schubert

Eerste PubQuiz Drimmelen een succes

DRIMMELEN - In welke Kerkstraat in de gemeente Drimmelen staat géén kerk en hoeveel rijen mais telt een maiskolf? Tijdens de PubQuiz Drimmelen bogen teams uit de hele gemeente zich zaterdagavond over deze en nog 74 andere vragen.

"We doen wel mee om te winnen hoor, anders heeft het geen zin", lacht Wietske van team 'De Prairiehondjes'. Maar dat blijkt nog knap lastig, want eenvoudig is de quiz niet. "We hebben ons best goed voorbereid, maar het valt best tegen", zegt teamgenoot Jasmijn. Blij met het initiatief zijn ze wel: "We zijn hier iedere zaterdagavond in het café, dit is een keer wat anders."

Vanuit thuis spelen

Niet alleen in het Madese café 't Hart, maar in dertien cafés verspreid door de gemeente wordt zaterdagavond door 56 teams de eerste editie van de PubQuiz Drimmelen gespeeld. Vragen over allerlei onderwerpen komen voorbij; soms meerkeuze, anderen zijn open of ondersteund door video en geluid. "Een dorpsquiz kun je vanuit thuis spelen. Ons idee is om de mensen gezellig bij elkaar te brengen in een café," zegt initiatiefnemer Fred Bijlsma. Samen met Anita Houben en quizmaster Johan van der Vlist zette hij de quiz in elkaar. De spelleider begeleid de quiz vanuit een aparte regiekamer en is in ieder café op een groot scherm te zien. Met een speciale app wordt er gespeeld.

Zo ook in het sportcafé in Wagenberg, waar team 'Volgend jaar beter' vooral veel antwoorden gokt. "Wat meer weetvragen zou wel leuk zijn", zegt Merijn. Maar gezellig is het hier zeker en ook onderling wordt de strijd tussen de teams met de nodige grappen over en weer aangewakkerd. "Je wil natuurlijk winnen, maar het is toch ook een beetje een strijd tussen de dorpen. Als wij het niet zijn, is het toch leuk als een ander team uit Wagenberg wint."

Onderlinge competitie

In café De Polderpub in Lage Zwaluwe huizen vanavond vijf teams. En ook hier onderlinge competitie: "Ze hebben onze gemeentegids afgepakt", grapt Jan van team 'De Betweters'. Maar ook zonder die gids heeft het team vertrouwen in hun kunnen, vooral in vragen over Lage Zwaluwe. "We hebben teamleden uit beide kanten van het dorp, dus dat komt goed."

Geslaagd is de avond voor veel teams. Vooral voor Team Onbekend, die in café Ligthart de winst binnensleept. Ook Bijlsma is positief. "Eerlijk: toen we net van start gingen, dacht ik even 'waar ben ik aan begonnen', maar ik hou er een positief gevoel aan over." Jammer vindt hij wel dat door een technische storing het beeld soms op zwart ging en de winnaar niet live bekend gemaakt kon worden.

Of er volgend jaar weer een PubQuiz komt, durft hij nog niet te zeggen. "We gaan eerst nog goed evalueren. Als er een nieuwe editie komt, nemen we de techniek en feedback die we hebben ontvangen zeker mee." Het Wagenbergse team zal zich in ieder geval weer inschrijven. De teamnaam is er immers al: "In plaats van 'volgend jaar beter' heten we dan 'vorig jaar was het minder', want dan gaan we strijden voor de winst."

Volledig scherm
De quiz wordt gespeeld via een speciale app. Ieder team mag een telefoon of ipad gebruiken. © Caroline Van Schubert