De problemen bij de jeugd in Geertruidenberg zijn groter dan elders. In de strijd tegen jongeren die dreigen te onsporen in alcohol- en drugsgebruik zet de gemeente een nieuw middel in: individuele gesprekken/behandeling door een medewerker van Novadic-Kentron
Volledig scherm
De problemen bij de jeugd in Geertruidenberg zijn groter dan elders. In de strijd tegen jongeren die dreigen te onsporen in alcohol- en drugsgebruik zet de gemeente een nieuw middel in: individuele gesprekken/behandeling door een medewerker van Novadic-Kentron © Pix4Profs/René Schotanus

Geertruidenberg: Hulp voor jongeren die verslaafd dreigen te raken

RAAMSDONKSVEER - Voor jongeren die problematisch drugs en/of alcohol gebruiken, maar nog niet verslaafd zijn, gaat de gemeente Geertruidenberg een extra mannetje (of vrouwtje) aantrekken. Deze medewerker van verslavingsinstelling Novadic-Kentron gaat individuele gesprekken aan met jongeren en kan ze, indien nodig, ook behandelen.

Doel: jongeren die dreigen te ontsporen zo snel mogelijk helpen in de hoop erger, zoals opname in een (jeugd)kliniek, te voorkomen.  

Het gaat om een pilot van een half jaar, vanaf begin 2021. Kosten voor de gemeente: ruim 25.000 euro. Wordt deze zogeheten PITD’er langer ingezet dan zijn de kosten ruim 53.000 euro per jaar. 

Succesvol

PITD staat voor Project Individuele Trajectbegeleiding Drugsgebruikers. In diverse gemeenten in Brabant lopen al soortgelijke, meestal succesvolle, projecten. 

De gemeenteraad van Geertruidenberg tijdens de discussieraad in principe al  ja gezegd tegen de komst van deze medewerker. 

Quote

Signalen van professio­nals hebben de gemeente op scherp gezet

Adriaan de Jongh, wethouder

Hoe groot de problemen zijn, is nog niet duidelijk zegt wethouder Adriaan de Jongh. Of het gebruik 'bovengemiddeld’ is, zoals raadslid Mirjam de Groot van Morgen! vroeg, weet hij evenmin. Cijfers van Novadic-Kentron verwacht hij op z'n vroegst volgend jaar. Maar het zijn de ‘signalen van professionals’ die de gemeente op scherp hebben gezet, zegt hij. 

Eerder werd al bekend dat de problemen bij de jeugd in Geertruidenberg groter zijn dan elders. Ook wethouder Mike Hofkens van (Jeugdhulp) maakt zich zorgen. Zo maakt 11 Procent van de jongeren gebruik van een vorm van jeugdhulp, bijvoorbeeld als het gaat om psychologische of psychiatrische problemen. Dat is veel hoger dan de 8 procent in vergelijkbare gemeenten. 

Verwarde gezinnen

Daarnaast signaleert burgemeester Marian Witte (veiligheid) dat er relatief veel verwarde gezinnen in haar gemeente wonen. Raadsleden opperden tijdens de raadsvergadering dat er vooral een probleem is met volwassenen die drugs gebruiken, waardoor hun kinderen hun voorbeeld volgen.

De verslavingsdeskundige (PITD‘’er) komt er op advies van de werkgroep Verslavingsbeleid. De Jongh: ,,Deze mensen komen dagelijks met jongeren in aanraking. Hun krachten zijn gebundeld in de werkgroep Verslavingsbeleid. Ze komen uit het onderwijs, jongerenwerk, GGD, Centrum Jeugd en Gezin, Halt en Moedige Moeders Drimmelen (die ook in Geertruidenberg actief is).”

Volgens de leden van de werkgroep moet er meer moet gebeuren dan het huidige preventiewerk zoals voorlicting voor de klas of het aanspreken door een jongerenwerker. Volgens hen is hett middelengebruik zo ingeburgerd  geraakt dat het ‘gewoon’ wordt gevonden De Jongh: ,,Problematisch is dat het ook volwassenen zijn die gebruiken, terwijl zij als ouders aan hun kinderen het voorbeeld moeten geven. Het effect is dat jongeren vaak niet inzien dat wat ze doen een probleem is".

Quote

Als ook hun ouders gebruiken zien jongeren vaak niet in dat wat ze doen een probleem is

Adrfiaan de Jongh, wethouder

Of het werk van de PITD’er tot resultaten leidt is moeilijk te meten. Vooral omdat er geen  exacte cijfers zijn over wie hoeveel gebruikt etcetera. En: ,,Is een half jaar realistisch?” was Dennis Havermans van de VVD sceptisch tijdens de raadsvergadering. Hij: ,,Hoe meet je de effectiviteit? Wat zijn je toetsingscriteria?” Volgende week donderdag neem de raad een definitief besluit.