Volledig scherm
PREMIUM
Job Cohen en burgemeester Marian Witte leggen een steen bij het monument voor de kerk in Geertruidenberg. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

Geertruidenberg staat stil bij Holocaust

GEERTRUIDENBERG - In april 1943 werden tien inwoners van Geertruidenberg weggevoerd, naar Westerbork en kamp Vught. De maand erna waren alle tien omgebracht in Sobibor. Omdat ze Joods waren. De tien, en met hen alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, werden vrijdagavond herdacht in de Geertruidskerk in Geertruidenberg.

Job Cohen, onder meer oud-burgemeester van Amsterdam, oud-staatssecretaris van Vreemdelingenzaken, gaf een indrukwekkende lezing. Op de eerste rij zaten leerlingen van het Dongemond College, met wie Cohen na zijn voordracht de discussie aanging. De ‘wat zou jij doen’-vraag stond centraal. Cohens ouders overleefden de oorlog als onderduikers, “geholpen door helden”, aldus Cohen, maar zijn grootouders van vaders kant kwamen om in Bergen Belsen. “We zijn nu 75 jaar verder, 75 jaar in vrijheid”, sprak hij, “maar we merken het niet. Vrijheid is als zuurstof; pas als je het niet hebt, realiseer je je wat het is.”