Volledig scherm
René Roovers zet zich al bijna twintig jaar in voor het behoud van de Dongense natuurgebieden de Duiventoren en het Blik. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Goede hoop Roovers op afblazen plan N629 en beschermen natuurgebieden Dongen

DONGEN - De stikstofdiscussie zou voor Dongense natuurliefhebbers weleens goed kunnen uitpakken. Dat denkt René Roovers, voorzitter van de werkgroep Spaar de Duiventoren en het Blik.

De fraaie natuurgebieden aan de rand van Dongen worden bedreigd door de plannen voor het nieuw traject van de N629, de provinciale weg tussen Oosterhout en Dongen. Zowel de Duiventoren als het Blik liggen voor het grootste deel op Dongens grondgebied. ,,Het zijn unieke natuurgebieden, de laatste restanten van historische gronden’’, zegt Roovers. 

Gevoelig

Het verleggen van de N629 ligt in Dongen zeer gevoelig. ,,Wij vechten al bijna twintig jaar voor het behoud van de natuur hier. Maar nu ben ik voor het eerst optimistisch gestemd. Ik geloof dat het goed komt. Het is logischer om de huidige weg aan te passen dan om deze te verleggen. In het laatste geval zou de N629 de kwetsbare natuur van het Blik dwars doormidden snijden’’, zegt Roovers. 

Als oud-wethouder van de gemeente Dongen en Statenlid voor de provincie Brabant weet SP’er Roovers precies hoe de hazen lopen in de regionale politiek. ,,De stikstofaffaire vertraagt alle lopende projecten. Kom er nu nog maar eens mee om een weg  door waardevolle natuurgebieden aan te leggen. Het provinciebestuur is er tamelijk laat mee, maar ook in Den Bosch erkennen ze nu dat er grote problemen zijn door de overschrijding van de stikstofwaarden’’, zegt hij. 

Kandoel

Roovers zit in één van zijn favoriete plekjes in het Blik: de natuurtuin Kandoel. ,,Liefhebbers weten deze plek te vinden om bijzondere vogels te spotten. Er zitten hier bijvoorbeeld veel ijsvogeltjes, al heb ik er zelf nog nooit eentje gezien.’’

Roovers denkt dat de tijd rijp is om een streep te zetten door het plan voor de N629. ,,We hebben het over hooguit anderhalve kilometer. Daar ga je de natuur niet voor opofferen. Ook het CDA in de Staten van Brabant is nu tegen. Als actiegroep hebben we een beroepsprocedure opgestart bij de Raad van State, maar laten we dat vonnis niet afwachten en nu met zijn allen zeggen: we hoeven geen nieuwe N629. Verbeter de huidige weg. Dat volstaat.’’

Momenteel wordt er gewerkt aan de aansluiting van de N629 op de A27 bij Oosteind. De provincie laat weten dat er deze maand een  aanvang wordt gemaakt met de voorbereidingen voor de bouw van een viaduct over de ‘kluifrotonde’ die zorgt voor de verbinding met de A27. Fase 2 van het plan voor de N629, het omstreden stuk richting Dongen, is onder meer afhankelijk van de uitspraak van de Raad van State.