Volledig scherm
PREMIUM
Cor en zijn echtgenote Riet in de Kloosterhoeve. © Jan Stads/Pix4Profs

Het grauwe masker van Huntington, een ziekte ‘zo erg dat niemand erover praat’

Een ziekte 'zo erg dat niemand erover praat' . De titel van een landelijke campagne over de ziekte van Huntington. In De Kloosterhoeve in het Brabantse Raamsdonksveer worden de mensen die lijden aan de ziekte met zorg en liefde verpleegd. 

Erfelijk

In Nederland lijden circa 1700 mensen aan de erfelijke ziekte van Huntington. Naar schatting zijn er 6000 tot 9000 mensen die risico lopen op de ziekte. Je hebt 50 procent kans om het te krijgen als een van je ouders het heeft.

Toen Riet op zijn tenen ging staan tijdens het dansen op hun 25-jarige bruiloft wist Cor: hier klopt iets niet. ,,Ze kon altijd zo goed dansen." Later kwam het rare lopen, ramen zemen met schuine strepen, iemand achter de bank zien zitten die er niet is, midden in de nacht opstaan voor de bezorging van de leesmap, de trap af vallen.

De ziekte van Huntington. ‘Zo erg dat niemand er over praat', is de titel van een landelijke campagne. Riet wilde niet weten dat ze ziek was. Jarenlang bezocht zij haar moeder in het verpleeghuis. Had zij het nu ook?!”

Huntington heeft de verschijnselen van Parkinson, ALS en Alzheimer in één. Een medicijn is er nog niet, de lichamelijke en geestelijke aftakeling van de patiënten gaat door. Een loodzwaar gevecht. Ook om naar te kijken.