Volledig scherm
De post die de moskee kreeg, met daarin de getekende galg. © privé

‘Kick out’: Na Zeist krijgen ook moskeeën in andere steden galg op de mat

Moskeeën in Oosterhout en Vlissingen hebben onlangs een dreigbrief met een getekende galg ontvangen. Eerder was dit al het geval in Zeist. De besturen doen aangifte bij de politie.  ,,We móeten elke dreiging serieus nemen.” 

Knullig handschrift en een getekend poppetje aan de galg met het woord ‘islam’ ernaast. Zo'n dreigbrief lag afgelopen vrijdag plompverloren tussen de reclamefolders op de Marokkaanse moskeemat aan de Beneluxweg in Oosterhout. Afzender: ‘Kick Out’. 

Aandacht

,,Laat gaan, was aanvankelijk ons oordeel. Publiekelijk geen aandacht aan besteden. Totdat we hoorden dat ook naar  Vlissingen en Zeist van deze dreigbrieven waren gestuurd.” Oosterhouter Moussa Aynaou (43) schrikt niet zo snel. Als secretaris en woordvoerder van Samenwerking Moskeeën Brabant en Zeeland is hij niet zulk fris taalgebruik wel gewend. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De post die de moskee kreeg, met daarin de getekende galg. © privé
Quote

We mogen als maatschap­pij zulke bedreigin­gen niet accepteren. Van niemand

Moussa Aynaou, jurist

,,Maar na overleg met de wijkagent heeft het bestuur van de moskee Almohsinin toch besloten aangifte te doen. Hoe krakkemikkig zo'n schrijven ook is, we móeten elke dreiging serieus nemen. Dat nooit iets te verwijten valt. En mensen moeten weten dat we zulke nare dingen meemaken”, zegt jurist Aynaou. 

Serieus?

De ongefrankeerde enveloppen die bij de Marokkaanse moskeeën in Oosterhout en Vlissingen (Touba) en de Turkse moskee Eyup Sultan in Zeist aankwamen, zijn overduidelijk van dezelfde afzender. Die gebruikte een niet bestaand postbusnummer in Amsterdam. ,,Het lijkt erop dat de dreiging niet gericht is op een specifiek iets of iemand, maar je voelt je als islamitische gemeenschap wel aangesproken.” 

,,Is het een serieuze bedreiging door een recht-extremistische groepering zoals die zich steeds vaker ook in dit land laat gelden? Of een kwajongen die graag galgjes tekent”, vraagt Aynaou zich af. ,,Je weet niet niet. Maar in ieder geval vind ik het niet onschuldig.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De afzender van de brief: kick out. © privé

Van Gogh

Waarom juist deze drie moskeeën deze post in deze periode en gelijktijdig mochten ontvangen en of er nog andere in het land zijn aangeschreven, blijft vooralsnog gissen voor de Oosterhouter. ,,Heeft het te maken met het feit dat Theo van Gogh  in deze periode vijftien jaar geleden is vermoord? Deed de dader maar een dotje? Geen idee.”