Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Minder woningen op plek van voormalige marechausseekazerne in Rijen

RIJEN - Omwonenden, gemeente en woonstichting Leystromen hebben een akkoord bereikt over een aangepast bouwplan op de plek van de voormalige marechausseekazerne aan de Van Oldenbarneveldtlaan 10 in Rijen. Het aantal woningen wordt teruggebracht van dertien naar negen en de woonstichting krijgt een 'schadevergoeding' van 75.000 euro.

De omwonenden verzetten zich al jaren tegen de plannen omdat ze het bouwplan te groot vonden en niet passend in de omgeving. Ze vreesden door de hoogte van het complex inkijk en verlies van privacy. Ook zou er te veel groen verdwijnen in een wijk waarin toch al weinig hiervan aanwezig is. 

De afgelopen maanden is intensief overleg geweest tussen alle partijen en daaruit is volgens de gemeente een akkoord gerold. Er ligt nu een plan dat voor alle partijen acceptabel is.

Inkijk

Het aantal huizen dat Leystromen mag bouwen is nu maximaal negen. De woningen bestaan uit twee bouwlagen met een kap. Zowel omwonenden als Leystromen hadden liever een plat dak gezien. Omdat er zo minder inkijk is bij bewoners van omliggende huizen en er minder verlies van daglicht optreedt. Maar de gemeente wilde daar niet aan, omdat die bouwvorm niet in de omgeving past. Door nu voor een kap met een lichte hellingshoek te kiezen, denkt de gemeente beide partijen voldoende tegemoet te komen.

Leystromen had de gemeente vanwege het beperken van het aantal woningen gevraagd om een schadevergoeding van 118.900 euro. Maar volgens een overeenkomst die beide partijen hebben gesloten is het voor de woonstichting niet mogelijk een schadeclaim in te dienen. 

Parkeerplaatsen

Toch is Gilze en Rijen bereid Leystromen tegemoet te komen. Een exploitatiebijdrage van 50.000 euro wordt geschrapt en de gemeente verplicht de woonstichting niet langer om 25.000 euro bij te dragen aan het realiseren van parkeerplaatsen buiten het plangebied. Omdat Leystromen de 50 mille al heeft betaald aan de gemeente krijgt ze voor 50.000 euro aan sociale huurwoningbouwkavels toegewezen in het project Tussen de Leijen. Hierdoor komt de totale schadevergoeding uit op 75 mille.

Het aangepaste bouwplan wordt dinsdag tijdens de commissie Ruimte door de gemeenteraad besproken.