Volledig scherm
De lindes aan de Marktstraat in Made. © Gemeente Drimmelen

Monumentale zilverlindes Marktstraat in Made blijven gespaard

MADE - Vrijwel alle monumentale zilverlindes in de Marktstraat in Made mogen blijven staan. Dat concludeert de gemeente Drimmelen na een 'third opinion' van de Bomenstichting.

De kap van 27 van de 78 monumentale zilverlindes is hiermee van de baan. De Bomenstichting vindt uitdunning niet nodig als de bodem wordt verrijkt en er voldoende toevoer is van regenwater. Die punten gaat de gemeente uitvoeren en “om het laanachtige beeld van de straat te versterken gaat het college het ene jaar de bomen laten scheren, en het andere jaar snoeien," zegt wethouder Jan-Willem Stoop.

Drie bomen, aan de linkerkant tussen de rotonde en de Schoolstraat, worden door ziekte alsnog gekapt. Op twee plaatsen komen daar jonge bomen voor terug, de derde plek blijft leeg om dit zo passend te maken in het Centrumplan Made. Van een vierde boom wordt nog onderzocht of hij weg moet.

Het is een omkeer in een langlopende discussie. In december 2018 volgde het merendeel van de raad het advies van boomadviesbureau Storix op: 27 lindes kappen, zodat de resterende bomen meer groeiruimte krijgen. Onder andere coalitiepartij Groen Drimmelen kwam in actie en stemde tegen het voorstel. "Technisch begrepen we het rapport, maar het advies om te uit dunnen hoefde volgens ons niet. De aanleg van groene borders zou voldoende zijn", zegt fractievoorzitter Leo Mol.

Adviezen

Verschillende bezwaren en een petitie volgden. Stoop legde het rapport voor aan de Bomenstichting, die oordeelde dat het advies om te dunnen niet genoeg onderbouwd was. Hierop werden twee nieuwe adviesbureaus ingeschakeld en ook zij kwamen met uiteenlopende adviezen, waardoor de gemeente zich voor een 'third opinion' wederom tot de Bomenstichting richtte. Die beoordeelde de rapporten op kwaliteit. Stoop: "Ik ben nu blij dat we het van alle kanten hebben laten bekijken."

Quote

Om het laanachti­ge beeld van de straat te versterken gaat het college het ene jaar de bomen laten scheren, en het andere jaar snoeien

Jan-Willem Stoop

Mol is blij en opgelucht dat de bomen behouden blijven. Op het gebied van geloofwaardigheid heeft de wethouder volgens hem niets ingeboet. "Ik begrijp goed dat een wethouder een technisch rapport opvraagt bij een bedrijf dat hij vertrouwt en dat interpreteert zoals het is. Net als de raad dat ook doet. Ik vind het een uitdaging voor de raad en het college op zich, maar ik reken het niemand aan."

Op 12 december buigt de raad zich nog over het plan. Bij goedkeuring wordt er begin januari gestart met de werkzaamheden van het Centrumplan Made, die door de hele bomenkwestie acht maanden vertraagd zijn. Kosten zijn begroot op 250.000 euro.

  1. Auto’s alleen nog maar te gast in de Vijverstraat in Lage Zwaluwe

    Auto’s alleen nog maar te gast in de Vij­verstraat in Lage Zwaluwe

    Het riool onder de Vijverstraat is het afgelopen half jaar vernieuwd en de weg is inmiddels ingericht als fietsstraat waar auto’s maximaal 30 km mogen rijden. Naast dat de riolering aan vervanging toe was, was er veel onduidelijkheid over de inrichting van de straat. Hieraan liggen namelijk diverse garages en opritten van woonhuizen, waardoor vooral langzaam verkeer gebruik maakt van deze straat, maar waar auto’s dus wel toegang moeten hebben.