Lisette bestiert samen met haar man Erik een veeteeltbedrijf en kaasmakerij in Made.
Volledig scherm
Lisette bestiert samen met haar man Erik een veeteeltbedrijf en kaasmakerij in Made. © Pix4Profs-Ron Magielse

Na de hectiek terug in het ritme

BoerenpraatFijne dagen! Deze woorden hebben we de afgelopen weken honderden keren gezegd tegen klanten. Daarvoor gingen de gesprekken over Kerstmis, over de gezellige sfeer, over het kaasje en drankje bij de open haard. We zagen het voor ons, gingen erin geloven. 

Maar eerst moest er gebikkeld worden. Georganiseerd ook vooral. Hoe kunnen we naast onze volle werkweek alle extra klanten in deze tijd van het jaar plezieren? Zonder de boerderij tekort te doen. En ook de 'BV huishouden' moet blijven draaien. En die proefwerkweek van de kinderen en dat te lang uitgestelde verslag hebben aanmoediging nodig.

Lisette van Oosterhout.
Volledig scherm
Lisette van Oosterhout. © Pix4Profs-Ron Magielse

Drie weken vol hectiek. De kerstpakketten van bedrijf A moeten eerder klaar zijn. Wie kan er nú naar de chocolatier rijden? Bedrijf B wil tien pakketten extra. Oké, maar diezelfde manden zijn op. O nee, dit zijn de verkeerde sappen. Bedrijf C had om die andere smaak gevraagd. Drie weken lang heerst er een andere drukte op ons erf. Extra mensen helpen mee met snijden, labelen, inpakken en bezorgen. Iedereen zet een tandje bij als blijkt dat alle pakketten voor bedrijf D weer open moeten om er nog een item aan toe te voegen. Onverstoorbaar gaat men door met vacumeren, kistjes zeulen, strikken maken, enzovoorts. Tijdens het bakske zetten we extra stoelen bij. De kantine vult zich met vrolijk gekakel. Hard werken kan ook gezellig zijn.

Drie weken lang is mijn inzet in de stal minimaal; 's morgens start ik mee op met melken en het voeren van de kalfjes. Dat is mijn taak, hoe druk ook. Ook de dieren die extra aandacht behoeven pak ik mee. 's Avonds is het stalwerk voor Erik, alleen bij twijfel op de kraamafdeling word ik gebeld. Of ik toch even kan komen kijken.

Quote

Ik wens iedereen van die fijne dagen toe in 2020

Lisette van Oosterhout

Als alle pakketten de deur uit zijn, gaat mijn focus naar onze winkel. 'De kerstkaas van vorig jaar? Nee, die hebben we niet. We hebben dit jaar een winterse melange. Wilt u proeven?' Ik bewaar ook een stukje voor onszelf, voor als ook wij met de beentjes omhoog op de bank kunnen ploffen met een kaasje en drankje op tafel...

Fijne dagen. Het melken en voeren gaan door, ook op feestdagen. Rust is op de boerderij betrekkelijk. Op een vrije dag zijn we allebei toch zo'n vijf uur aan het werk. Maar dat voelt fijn. We komen terug in het ritme van vóór die hectische weken. Ik wens iedereen van die fijne dagen toe in 2020!

Lisette van Oosterhout