Na een halve eeuw verval wordt Brug Jannezand gerestaureerd: ‘De hele constructie stond op scherp’
HANK - De restauratie van de Brug van Jannezand is begonnen. Vrijdagmiddag werd met het verwijderen van het brugval het officiële startsein van de veelbesproken restauratie gegeven.
Delen per e-mail
Het is een sobere bijeenkomst aan de Bleeke Kil in de polder bij Hank. Door de coronamaatregelen mag slechts een beperkt gezelschap de start van de restauratie bijwonen. Louis de Bot van Archiefkring Hank volgt het officiële moment dan ook thuis via een livestream. “Jammer dat ik er vandaag niet bij kan zijn, maar ik ben blij dat het nu eindelijk zo ver is.”
Opstand
De Bot en andere inwoners kwamen in oktober 2018 in opstand tegen de historisch onverantwoorde herstelplannen van de toenmalige gemeente Werkendam. “Als we toen niet hadden ingegrepen, hadden we nu geen brug meer gehad.”
Gemeente Altena, Stichting Ontwikkeling Altena (StOA) en de archiefkring maakten de afgelopen jaren nieuwe plannen voor de bijna honderd jaar oude brug, die voor Hank lang de poort naar de Biesbosch vormde. Eind jaren zestig werd de brug overbodig en sindsdien werd er nauwelijks nog onderhoud gepleegd aan het monument.
‘Constructie stond op scherp’
De restauratie is dan ook hoognodig. Enkele uren voordat de werkzaamheden officieel van start gaan is de balans alvast verwijderd. “Deze was niet goed meer gefixeerd”, vertelt Jan Luijten, directeur van aannemingsbedrijf De Vries uit Werkendam.
We gaan ook een plan maken voor de restauratie van de Hillegatse Sluis uit 1699, want die staat inmiddels op instorten
De ijzeren constructie weegt zo’n 12.000 kilo door het enorme blok beton dat erin zit. “De hele constructie stond op scherp. Daarom hebben we de balans vanochtend direct verwijderd.”
Bijzonder project
De restauratie van de Brug van Jannezand is een bijzonder project voor De Vries. “We vinden het interessant omdat het in onze omgeving is en we hiermee kunnen laten zien wat we doen en kunnen. “
Luijten verwacht dat vooral het repareren van de betonnen palen een uitdaging wordt. “Er staan palen waarvan het beton inmiddels meer op zand lijkt. Het valt mee dat die nog overeind staan.”
Hillegatse Sluis
De restauratie wordt naar verwachting voor de zomer afgerond. “De archiefkring blijft betrokken bij de brug”, zegt De Bot. “En we gaan ook een plan maken voor de restauratie van de Hillegatse Sluis uit 1699, want die staat inmiddels op instorten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bomenkap Oranjepolder: ‘We wachten het rapport af’
OOSTERHOUT - De gemeente Oosterhout wacht het onderzoek af naar de bomenkap in de Oranjepolder. ,,Of het onwettig is, kunnen wij niet vaststellen. Wij wachten het rapport van de Omgevingsdienst af”, zo laat het college van B en W weten. -
PREMIUMKoken & eten
Zo eet je met gemak een week - of langer - geen vlees: ‘Hang niet de betweter uit’
Tienduizenden Nederlanders letten deze week op hun vleesinname: zo’n 18.000 van hen hebben zich opgegeven voor de Nationale Week zonder Vlees en velen doen het op eigen houtje. Hoe ga je het best te werk als je - tijdelijk of langer - vegetariër of veganist wil zijn? -
PREMIUM
‘Waarom hebben Oosterhoutse ondernemers niet het lef om het terras te openen?’
MADE - Zwarte fleece dekens op de grond gehouden door witte borden, een omgewaaide plant bungelend in het afzettingslint van het terras en plukjes mensen. Het beeld van de zonovergoten Oosterhoutse Markt dinsdag tijdens de terrassenactie van de horeca. De Korenbeurs in Made nam deel door buiten te lunchen met het personeel. -
PREMIUM
Verhuizing van het stadhuis is een ijkpunt in de historie van Oosterhout
Breaking News in Oosterhout: het nieuwe stadhuis komt in winkelcentrum Arendshof 2. Een ijkpunt in de historie van de stad. Normaal gesproken een reden voor de gemeente Oosterhout om de lokale journalistiek massaal naar het gemeentehuis te laten komen. -
PREMIUM
Shell stapt uit project Energiepark A59 bij Oosterhout
OOSTERHOUT - Het energiebedrijf Shell staakt de deelname aan de ontwikkeling van Energiepark A59. Shell acht het project door de veranderende voorwaarden economisch niet rendabel. De gemeente Oosterhout is teleurgesteld, maar gaat er nog steeds van uit dat het project doorgaat.
-
Met je baby in één bed, doen of niet?
Moeders die samen met hun baby’s in één bed slapen, in veel culturen is het nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Maar ook hier wint, nadat baby’s jarenlang in een wiegje werden gelegd, het zogenaamde ‘co-sleeping’ steeds meer terrein. En dat is niet zo raar: gebroken nachten worden bijvoorbeeld een stuk minder ingrijpend, doordat je niet meer hoeft op te staan voor een nachtvoeding. -
Instagram doet hit-app Clubhouse na: wat zijn de verschillen?
Clubhouse is een grote hit: de app moet het makkelijk maken audiogesprekken met mensen van over de hele wereld te voeren. Dat begon eerst klein, maar de populariteit van de applicatie nam explosief toe toen beroemdheden als Elon Musk en Oprah accounts openden en met duizenden mensen tegelijk gingen chatten. -
PREMIUM
Koetsier schiet gestrande ambulancewagen te hulp in Oosterhouts bos: ‘We hebben een leven gered’
OOSTERHOUT - Zaterdagmiddag. Familie, zonnetje, hapje, drankje. Plots wordt een familielid onwel en wordt met spoed de ambulance gebeld. Een vrouw heeft direct hulp nodig, maar ze bevindt zich op een plek in het bosgebied bij De Katjeskelder in Oosterhout die per ziekenwagen niet te bereiken is. Een koetsier en zijn groom schoten te hulp. ,,We hebben een leven kunnen redden.”