Volledig scherm
De Raad van State, foto ter illustratie © ANP XTRA

Ondergrondse afvalcontainer mag blijven naast speeltuintje in Rijen

DEN HAAG/RIJEN - Ondanks dat de gemeente Gilze en Rijen het zelf ook geen ideale plek vindt kan de ondergrondse restafvalcontainer (ORAC) aan de Laagstraat in Rijen naast een speeltuintje blijven zitten. Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

Bewoner van de Laagstraat Jozef Schiffeleers stapte in juli naar de hoogste bestuursrechter. Hij vindt de ORAC naast het speeltuintje ronduit gevaarlijk. In andere gemeenten zijn wel eens kinderen in de afvalbak gevallen, zei hij. Ze kunnen ook gemakkelijk over het hekje klimmen als de container wordt geleegd en daar kunnen ongelukken van komen. 

Schiffeleers vindt het de meest miserabele plek voor een ORAC in heel Rijen. Volgens het eigen beleid van de gemeente moeten de ORAC's niet dicht bij kinderspeelplaatsen worden aangelegd. 

Pasje

De Raad van State is het echter met de gemeente eens dat ondergrondse container aan de Laagstraat niet onveilig is. De afstand tot het speeltuintje is veertien meter. Die afstand is groot genoeg. De container kan alleen open met een pasje. 

Aanvankelijk was de container gepland aan de andere kant van de Laagstraat. Op een inloopavond waar Schiffeleers niet aanwezig was werd door enkele buurtbewoners bezwaar gemaakt. De container werd toen verplaatst naar de locatie waar hij nu in de grond zit. Volgens de gemeente was de eerste locatie niet geschikt omdat er kabels en leidingen in de grond bleken te zitten.