BoerenpraatMADE/ETTEN-LEUR - In de column Boerenpraat, die vanaf volgende week op deze pagina staat, delen drie West-Brabantse boeren hun liefde voor het vak. Melkveehouders Erik en Lisette van Oosterhout en René Vermunt gunnen ons een kijkje in hun boerenleven.
De boerderij van Erik en Lisette van Oosterhout ligt aan de rand van Made. Sinds 1994 runt het echtpaar het melkveebedrijf met zo’n 95 koeien, dat al generaties van de familie is. Samen begonnen ze er 25 jaar geleden een kaasmakerij bij. Ook geven ze educatieve rondleidingen op de boerderij. ,,Veel groepen komen hier voor de kaas, maar uiteindelijk leren ze het meest over de koeien”, vertelt Erik. ,,De meeste bezoekers weten niet eens dat een koe eerst een keer moet kalven om melk te kunnen geven.” Hij wil daarom de kennis over het boerenleven bij anderen vergroten. ,,We krijgen veel vragen vanuit de maatschappij over ons bedrijf. Daar willen we in de columns antwoord op geven.” Ook zijn vrouw Lisette heeft stof genoeg om over te schrijven. ,,Meest-al loop ik in de stal als ik een idee krijg. Al ben ik dat wanneer ik tijd heb om het op te schrijven, vaak alweer kwijt”, vertelt ze lachend.
René Vermunt (49) heeft zestig melkkoeien en veertig stuks jongvee op zijn boerderij in de polder tussen Etten-Leur en Zevenbergen. Hij nam het bedrijf in 2000 over van zijn ouders, nadat hij zeven jaar eerder al in de maatschap kwam. ,,Ik wilde eigenlijk geen boer worden”, zegt hij. Hoe dat precies zit, verklapt hij nog niet. ,,Dat vertel ik in mijn eerste column.” René is niet alleen melkveehouder. Eén dag per week geeft hij op zijn boerderij praktijklessen aan studenten veehouderij van het Prinsentuin College in Breda. ,,Het aantal studenten dat voor deze opleiding kiest, wordt kleiner”, vertelt hij. ,,We hebben dit jaar maar tien eerstejaars. Veel boerderijen hebben personeel nodig, maar dat is bijna niet te vinden. Daarom wil ik jongeren enthousiast maken voor het vak.”
Zijn echtgenote werkt niet op de boerderij, zij heeft een baan als opleider. ,,Maar ze staat wel voor 100 procent achter de boerderij. Als we zijn uitgenodigd voor een feestje en er moet een koe kalven, begrijpt zij dat die koe voorgaat.” Hun dochter (21) en zoon (18) hebben tot nu toe geen plannen de boerderij over te nemen. ,,Ik vind dat jammer, maar ze moeten doen wat ze zelf willen.”
De zonen (12 en 14) van Erik en Lisette zijn ook nog niet bezig met een toekomst op de boerderij. ,,Ik weet niet waar ze goed aan doen”, zegt Lisette. ,,Wij hebben ons bedrijf aangepast aan de toekomst, maar er wordt momenteel veel over ons heen gestort door mensen die er geen verstand van hebben. En die toch menen er iets over te moeten zeggen. Ook hebben we met zo veel regels te maken. Eén foutje in de administratie kan grote gevolgen hebben.”
Protesten
Ze schuwen daarom de protesten niet. ,,Wij zijn met drie tractoren naar Den Haag gereden”, vertelt Erik. Ook René ging naar het Malieveld om op te komen voor de belangen van de boeren. Toch ziet hij het positief in. ,,Ik denk dat de veehouderij een goede toekomst heeft in Nederland. Dankzij sterke coöperaties, zoals Friesland-Campina, zijn wij verzekerd van afzet. Bovendien zijn de Nederlandse melkveehouders koplopers in duurzaamheid.”
Ik denk dat de veehouderij een goede toekomst heeft in Nederland.
René Vermunt
Op zijn stal liggen inmiddels 180 zonnepanelen, waardoor hij zelfvoorzienend is. Bovendien beheert hij, net als Erik en Lisette, natuurgrond voor Staatsbosbeheer. René probeert vooral te genieten van het boerenleven. ,,De diversiteit van het werk spreekt me aan. Je hebt te maken met koeien, techniek, financiën, natuur, enzovoort. Geen dag is hetzelfde.”
Ook Erik houdt van de afwisseling op het boerenbedrijf. ,,In deze tijd van het jaar komen de laatste dieren naar binnen. Het is mooi de seizoenen te kunnen volgen. In elk jaar zit dezelfde golf en toch gaat het vaak net een beetje anders.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.