Oosterhout wil meer insecten en gaat duurzamer maaien
OOSTERHOUT - De natuur in Oosterhout moet gevarieerder worden om de afnemende biodiversiteit een halt toe te kunnen roepen. Dat is de conclusie van het gemeentebestuur. Oosterhout gaat duurzamer maaien en zorgen voor meer kruidachtige beplantingen.
Delen per e-mail
Dat valt op te maken uit een raadsvoorstel van het college van burgemeester en wethouders. Eerder heeft de gemeenteraad het college opgeroepen meer werk te maken van een duurzaam groenbeleid. De zorgelijke ontwikkeling van de biodiversiteit in Nederland vormt daarvoor de aanleiding.
Die biodiversiteit neemt al jaren af. Zo wordt de flora de laatste decennia steeds schraler. Veel soorten zijn verdwenen en vele hangen aan een zijden draadje. Ook binnen het dieren- en insectenrijk is het lang geen Fabeltjeskrant meer. Het aantal insecten bijvoorbeeld is met 75 procent afgenomen waardoor ook de vogelstand onder toenemende druk komt te staan.
Stedelijke gebieden
Er veel beleidsveranderingen om het tij te keren, moeten op lokaal niveau genomen worden. Want met name de natuur in en/of bij stedelijke gebieden heeft te lijden onder het alsmaar drukker wordende Nederland. Dat besef is nu ook in Oosterhout neergedaald.
Op welke termijn gaan de Oosterhouters er iets van merken? Daar valt weinig concreets over te zeggen, gelet op de stukken. Er worden vooral algemene richtlijnen aangegeven. Zo zullen nieuwe bermen en bloemrijke terreinen bij de aanleg worden ingezaaid met relatief dure inheemse kruiden, zowel binnen als buiten de kom. Sinds een jaar of vijf past de gemeente dit middel al toe op de kruidenrijke terreinen binnen de bebouwde kom. Kruidenrijk groen is goed voor insecten.
Onderhoud
Een belangrijk punt in de overwegingen vormt de plaatselijke infrastructuur. De ontwikkeling van groen langs de belangrijke wegen binnen de bebouwde kom blijft achter. Ook daar wil de gemeente met een nieuw maaibeleid wat aan doen.
Meer kruiden en bloemen is dan wel goed voor de natuur, maar daar blijft het niet bij. Onderhoud is ook een dingetje. Veel inzaaiingen leveren pas na een jaar of vijf iets op. In de tussentijd moet het groen goed beheerd en onderhouden worden, zo stelt het college.
Daarnaast wordt er gekeken een uitbreiding van het areaal waar begraasd wordt. In Oosterhout wordt nu al gedurende het groeiseizoen een schaapskudde ingezet die moeilijk beheerbare terreinen begraast. Ook op andere terreinen zouden schapen hiervoor ingezet kunnen worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oosterhoutse bermen kunnen nog mooier: ‘Maar het gaat al beter dan eerst’
OOSTERHOUT - Het groeit en bloeit al meer in de bermen, maar het kan nog beter. Het Bijenhoudersgilde Oosterhout wil daarom dat de gemeente aansluit bij een regionale samenwerking: het Bijenlandschap West-Brabant. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM
‘Helemaal gifvrije planten in het tuincentrum is een utopie’
De Nijmeegse afdeling van natuurorganisatie IVN deed vorige week een opvallende oproep: ‘Koop geen giftige planten meer bij tuincentra’. Het zorgde voor de nodige ophef, want kunnen we - als de winkels weer open mogen en het voorjaar lonkt - nog wel die heerlijk ruikende lavendelplant of hortensia op een verantwoorde wijze aanschaffen? -
HWZoemt plant bomen en struiken langs de Randweg in Strijen voor vlinders, bijen en andere insecten
HWZoemt heeft afgelopen week bomen en struiken geplant langs de Randweg in Strijen. Door de biodiversiteit te verbeteren biedt zij vlinders, bijen en andere insecten een kansrijkere leefomgeving.
-
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUM
Het vogelverdriet van de Brabantse Wal: ‘Steeds meer vogelsoorten verdwijnen’
Sinds bioloog/farmacoloog Hidde Bult in Putte woont, heeft de Brabantse Wal zijn bijzondere aandacht en werd één ding glashelder: steeds meer vogelsoorten verdwijnen. Onder invloed van verstedelijking, klimaat en grondwateronttrekking, maar de grote boosdoener is stikstof. Een presentatie daarover is vanwege corona uitgesteld, maar wij kregen alvast een voorproefje. -
Vier jaar natuuronderzoek bij grootste zonnepark van Roosendaal
ROOSENDAAL - Hoe doen planten, dieren en insecten het op en rond zonneparken? Kan een zonnepark zodanig worden aangelegd dat het de biodiversiteit bevordert in plaats van aantast? Om antwoord op die vragen te vinden wordt de komende vier jaar onderzoek gedaan naar de bodemkwaliteit en de biodiversiteit op het zonnepark aan de Evertkreekweg bij Roosendaal.