Volledig scherm
Lisette van Oosterhout. © Pix4Profs-Ron Magielse

Pakketten

BoerenpraatMADE - En, een beetje rustiger nu? Deze vraag krijg ik met regelmaat van klanten in onze kaaswinkel. Laatst ook weer. Ik begon meteen te ratelen over de late oogst van de sojabonen dit jaar. En dat daarna de wintertarwe nog gezaaid moest worden, maar dat het te nat was. En tussendoor was ik de voorbeelden van onze kerstpakketten 2019 aan het bedenken. Deze moeten ook na twintig jaar nog verrassend en origineel zijn. En betaalbaar, met genoeg keuze in elke prijsklasse.

Quote

Ontdaan van mijn out­door-pak, gris ik een kom thee mee en duik in mijn ‘hok’

Lisette van Oosterhout

Al ploeterend met kistjes, mandjes, kaas en andere etenswaren word ik wat later die dag gebeld. Of ik even tarwe kan komen brengen naar ‘d’n blok’. Het zaaizaad is bijna op. Tuurlijk schat, de tarwe moet nú de grond in, dus dat is prioriteit nummer één. Ik hijs me in mijn winddichte overall en gooi wat zakken in de auto. Op het land help ik mee lossen in de zaaimachine, maken we gauw een praatje, en daarna hup, snel weer terug naar huis.

Ontdaan van mijn outdoorpak, gris ik een kom thee mee en duik ik terug mijn ‘hok’ in. Dat is onze winkel. Die is nu dicht en de vloer staat vol met allerlei pakketten die nog niet compleet zijn. De één kan wat meer kleur gebruiken, de ander is nog wat te duur voor zijn prijsklasse en de volgende vind ik weer te standaard. Ik puzzel verder.

Keurmeester

Volledig scherm
Lisette bestiert samen met haar man Erik een veeteeltbedrijf en kaasmakerij in Made. © Pix4Profs-Ron Magielse

Als ik een stijf kwartier later een geslaagd pakket invoer in de administratie, stapt de keurmeester binnen. ‘Ah, nee hé’, denk ik bij mezelf. Hij heeft altijd alle tijd om te kletsen en dat kan ik nu even niet gebruiken. Snel haal ik de kaas die hij nodig heeft uit de kelder. Terwijl hij een stuk uit de kaas snijdt om mee te nemen voor controle in het lab, diep ik uit de productiemap de gegevens op die hij nodig heeft. Ik antwoord kort en gehaast op zijn vragen, want ik wil door met mijn kerstpakketten. Ik zat er net zo lekker in! Yes, het lukt me de beste man naar buiten ‘te vegen’ en draai meteen de buitendeur op slot. Zo, nu kan ik ongestoord verder.

Zo volgen nog wat hectische dagen. Tussen het voeren, melken, kaas maken en de excursies op ons bedrijf door, ontstaat langzaamaan weer een mooie uitstalling van pakketten. Als de eerste bedrijven bellen met de vraag of ze nog niet te laat zijn om wat uit te komen kiezen, antwoord ik gniffelend: ‘Nee hoor, mooi op tijd’.