Papierverwerker Van Puijfelik dicht na cokevondst, familie vertrokken: 'Schandalig!'

VideoOOSTERHOUT - Papierverwerker Van Puijfelik Recycling in Oosterhout is dinsdagochtend tot groot ongenoegen van de eigenaren op slot gegooid. De familie Van Puijfelik is inmiddels vertrokken. Het bedrijf, waar in januari dit jaar in een container een partij cocaïne is aangetroffen, wordt op last van de burgemeester voor een jaar vergrendeld.

,,We zullen de boel niet tegenhouden", vertelt directeur Jaimy van Puijfelik ten tijde van de ontruiming. De familie is vertrokken, de aannemer sluit het bedrijf af met hekken. Op dit moment doet de brandweer een rondje over het terrein, waar de balen papier nog in hoge bergen ligt opgestapeld. 

Volledig scherm
Van Puijfelik sluit © Palko Peeters
Volledig scherm
Aannemer sluit terrein af bij papierverwerker Van Puijfelik, na drugsvondst begin dit jaar © Palko Peeters

Rustig

Carmen Mutsaers, woordvoerder van de gemeente, legt uit wat er gaat gebeuren: ,,We verzoeken hen het terrein te verlaten. We houden rekening met paar scenario's, maar gaan er vanuit dat het rustig blijft. Om 10.30 uur zal de brandweer met hekken het terrein vergrendelen onder toeziend oog van de ambtenaar handhaving." Loco- burgemeester Robin van der Helm heeft de regie, maar is niet ter plekke.

Arthur van Puijfelik, vader van Jaimy, spreekt met een ambtenaar van de gemeente. Hij is enorm boos om wat staat te gebeuren. ,,Schandalige toestand. Op Schiphol vinden ze drugs, blijft gewoon open. Hier gebeurt iets waar we niks mee te maken hebben en wij moeten hier dicht. Schandalig."

Cokevondst bij grootse inval

Burgemeester Marcel Fränzel van Oosterhout besloot eerder dat de papierverwerker tijdelijk dicht moest. Reden was de vondst van 7,7 gram cocaïne begin dit jaar. De drugs werden aangetroffen in een zeecontainer na een massale politie-inval, met inzet ook van een helikopter. 

Volledig scherm
Sluiting Van Puijfelik Oosterhout © Perry Roovers/MaricMedia
Volledig scherm
Van Puijfelik sluit na cokevondst. Familie Van Puijfelik vertrekt © Palko Peeters
Volledig scherm
Politie arriveert bij Van Puijfelik, wordt vandaag gesloten © Palko Peeters

Het ging om een goed voorbereide actie waarbij een lading cocaïne was gevolgd van Zuid-Amerika naar Antwerpen. In de Antwerpse haven wist de politie tientallen kilo's te onderscheppen, waarna een aantal gram is teruggestopt in de container en het transport is gevolgd naar Oosterhout. 

Rechtszaak na rechtszaak

De papierverwerker probeerde sluiting nog met een rechtszaak te voorkomen, maar de rechter vond de sluiting terecht. Vervolgens vocht grondeigenaar en transporteur Van Wanrooy de sluiting nog aan, maar die zette de zaak niet door. De rechter gaf gedurende de procedure Van Puijfelik nog een week de tijd een andere bedrijfslocatie te vinden, maar dat lukte niet

Met het opdrogen van de rechtsgang is het pleit beslecht: sluiting. Tot grote onvrede van de eigenaren Andries en Jaimy van Puijfelik die altijd hebben beweerd niets met de drugszaak vandoen te hebben. 

Te ver doorgeschoten

Advocaat Rogier Hörchner betoogde dat beiden slachtoffer zijn geworden van drugssmokkel. Hij hekelde de belangenafweging door de burgemeester en rechter. Hörchner verklaarde dat in zijn ogen het Damoclesbeleid waarbij panden na drugsvondst worden gesloten hier veel te ver is doorgeschoten. De gevolgen voor de papierverwerker zijn aanzienlijk. 

Bij het bedrijf ligt nog altijd voor honderden vrachtwagens aan papier opgeslagen. De politieactie leidde tot een vijftal aanhoudingen, onder wie de vader en oom van een van de eigenaren. Van Puijfelik zat vroeger aan de Speelhuislaan in Breda maar ging op die locatie in 2013 failliet. 

Volledig scherm
Sluiting Van Puijfelik Oosterhout © Perry Roovers/MaricMedia
Volledig scherm
Sluiting Van Puijfelik Oosterhout © Perry Roovers /MaricMedia
Volledig scherm
Van Puijfelik wordt vandaag gesloten © Palko Peeters
Volledig scherm
Andries (rechts) en zijn neef Jaimy (links dus) van Puijfelik, van het gelijknamige bedrijf recyclingbedrijf, op hun terrein aan de Koopvaardijweg in Oosterhout. © Johan Wouters / Pix4Profs