Piet de Peuter
Volledig scherm
Piet de Peuter © SP

Piet de Peuter over corona: ‘Gemeenteraad niet buitenspel zetten’

Marja Klein Obbink

GEERTRUIDENBERG Hoe gaan we ervoor zorgen dat we ook op gemeentelijk niveau blijven doorregeren?  Raadsvergaderingen worden afgezegd zonder dat we daarover zijn geraadpleegd, zegt Piet de Peuter, nestor van de Geertruidenbergse gemeenteraad. 

Dat is op zich al niet democratisch, vindt hij. ,,Op deze manier worden gemeenteraden buiten spel gezet.” 

Hij zoekt naar een vorm waarin die toch plaats kunnen blijven vinden. In een brief aan alle raadsleden doet hij een oproep daarover mee te denken. Waarbij hij  benadrukt dat hij alle begrip heeft voor de maatregelen rondom de coronacrisis. 

De Peuter, fractieleider van de Sociale Volks Partij: ,,De vergadering  van 26 maart is gecanceld, maar laten we op die datum fysiek bijeen komen. In afgeslankte en aangepaste vorm weliswaar. Met een grote onderlinge afstand en zonder publiek. Dat mag nog steeds.” 

Want, vindt hij:  ,,Het kan toch niet zo zijn dat  we over een paar maanden een agenda met 80 punten krijgen  voorgeschoteld waarover dan nog een besluit moet worden genomen?”Hij noemt als voorbeeld de besluitvorming over bestemmingsplannen of de kadernota die eraan komt en waarin keuzes moeten worden gemaakt over de besteding van de gemeentelijke financiën.

Quote

,Het kan toch niet zo zijn dat we over een paar maanden een agenda met 80 punten krijgen voorgescho­teld

Piet de Peuter, gemeenteraadslid Geertruidenberg

Voor 26 maart zou de vergadering kunnen gaan over de uitvoering van de noodverordening, zoals de gesloten verpleeghuizen, en de manier waarop de gemeenteraad kan blijven vergaderen.

Zelf denkt hij aan de mogelijkheid om in plaats van met 19 raadsleden, maar met tien man bijeen te komen. ,,Als we het quorum maar halen.” En zonder publiek. Hij: ,,De Tweede Kamer werkt ook door, zij het voor een lege publieke tribune. We moeten er voor zorgen dat ook de lokále democratie blijft functioneren.”