Volledig scherm
De Dongense lichtjesoptocht tijdens carnaval vorig jaar. © Foto Pix4Profs / Jan Stads

Polsbandjes voor jonge Dongense carnavalsvierders

DONGEN - Dongense carnavalsvierders van 18 tot 25 jaar krijgen een polsbandje om tijdens het leutfeest gemakkelijk drank te kunnen bestellen in de elf aangesloten kroegen.

Het grote voordeel is dat degene met een polsbandje niet steeds zijn legitimatie hoeft te laten zien. Volgende week zijn de bandjes tussen 19.00 en 21.00 uur af te halen in zalencentrum De Viersprong en Bruin Kafee d’Ouwe Sok. 

Deelnemers moeten voor deze ene keer wel hun legitimatie laten zien. Zij doen automatisch mee aan een loterij waarbij Peeënmunten te winnen zijn. 

Het dragen van een polsbandje heeft ook het voordeel dat je niet lang in de rij hoeft te staan bij de cafés. De voordelen zijn breed bij de Dongense jeugd bekend. Vorig jaar droegen bijna 2.000 jongeren in het Peeënrijk het polsbandje. Volgens een woordvoerder van de gemeente was dat prettig en duidelijk voor iedereen. Jongeren konden beter een bestelling doen, het barpersoneel kon sneller werken. 

Horecaondernemers worden door de wet verplicht om te controleren dat jongeren die alcohol bestellen minimaal 18 jaar oud zijn. Het dragen van een polsbandje betekent niet dat je geen legitimatie bij je moet hebben. Er wordt wel steekproefsgewijs gecontroleerd. Het lenen en ook het uitlenen van een ID-bewijs is strafbaar.

Ook dit jaar is er door de Horeca Dongen leden weer een gezamenlijke Peeënmunt gemaakt. Voor de carnavalsviering van 2020 is de Peeënmunt 2,20 euro.  De munten zijn bij elke deelnemende horeca gelegenheid te koop en in te leveren. De Peeënmunten kunnen na aankoop alleen worden ingewisseld voor consumpties en kunnen niet worden terug gewisseld in geld.